Fouten bij bouw oorzaak van ramp Jeruzalem

Een bouwmethode die inmiddels is verboden is volgens de Israëlische autoriteiten de oorzaak van de ramp van gisteravond.

Bij het instorten van de dansvloer op vierde verdieping van een gebouw zijn gisteravond in Jeruzalem volgens voorlopige gegevens 23 mensen gedood en 199 gewond; zestien mensen raakten zwaar gewond. Tientallen mensen worden vermist en liggen waarschijnlijk onder het puin.

Vier mensen zijn inmiddels levend uit het puin gehaald. De redders verkeren in levensgevaar omdat het deel van het gebouw dat overeind is gebleven op punt van instorten staat. Aanvankelijk kon zwaar graafmateriaal de plaats van het onheil niet bereiken omdat de wegen naar de ramp nauw zijn. Met handen en handboren werd puin geruimd totdat zwaarder materiaal kon worden aangevoerd.

Tientallen ambulances uit Tel Aviv en omstreken versterkten vannacht het vervoer van de gewonden naar ziekenhuizen in Jeruzalem die in staat van hoogste paraatheid werden gebracht. De ramp is de grootste in Israëls geschiedenis. De Palestijnse Autoriteit heeft Israël inmiddels gecondoleerd en hulp aangeboden.

Rond zevenhonderd mensen vierden dansend en zingend een bruiloft. Ooggetuigen vertelden dat ze een geweldige knal hoorden en onmiddellijk daarop met andere feestvierders door drie etages naar beneden stortten. Vannacht al werd vastgesteld dat het instorten van het gebouw `Versailles' in het oude industriële centrum in Talpiot in Jeruzalem niet het werk is geweest van Palestijnse terroristen. Deskundigen wijten de ramp in het uit 1986 daterende gebouw aan een tien jaar geleden afgekeurde bouwtechniek onder de naam Palgal. Om tijd, materiaal en geld te besparen wordt bij deze techniek bij de bouw van grote daken beton gespoten op dunnen platen van aluminium die in elkaar passen. Deze techniek zou aan veiligheidseisen voldoen indien met groot vakmanschap uitgevoerd. Bij ondeskundige toepassing ervan zouden de platen gaan schuiven waardoor het beton op verschillende plaatsen in het dak niet wordt ondersteund. Dat zou volgens deskundigen de oorzaak zijn van de ramp van vannacht. Een krant in Jeruzalem meldde onlangs dat de vloer op de derde etage van het gebouw bewoog als er door honderden mensen tegelijk op werd gedanst. De aannemer van het gebouw is voor ondervraging aangehouden.

Tientallen grote gebouwen, waaronder daken van winkelcentra, zijn volgens de Palgal-techniek gebouwd. Enkele jaren geleden verbood het ministerie van Bouwnijverheid om veiligheidsreden deze wijze van bouwen. De vereniging van aannemers heeft een telefoonnummer geopend waar architecten en ingenieurs informatie kunnen verstrekken over gebouwen die de afgelopen jaren toch volgens de Palgal-techniek zijn gebouwd. Ongelukken in de bouw met dodelijke gevolgen doen zich in Israël regelmatig voor.

Enkele jaren geleden werden mensen in een auto verpletterd toen betonnen platen naar beneden stortten van een brug over de weg van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Tijdens de Maccabiade (joodse olympische spelen) stortte indertijd een geïmproviseerde brug over de Yarkon rivier in. Enkele leden van de Australische ploeg verdronken, andere werden vergiftigd door het water van de vervuilde rivier.

    • Salomon Bouman