Foto's Slauerhoff op veiling

Een foto van J.J. Slauerhoff kost vijfhonderd gulden. Dat blijkt uit de jongste veilingcatalogus van Bubb Kuyper in Haarlem. Komende week is de halfjaarlijkse veiling van boeken, grafiek en curiosa. Onder de te veilen stukken bevindt zich een zestal originele foto's van dichter en scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff (1898-1937), die ooit eigendom waren van Slauerhoffs vrouw Darka Collin.

De laatste jaren is, parallel met de opkomst van de biografie, de belangstelling voor auteursportretten toegenomen. Maar voorlopig is het vooral het rijtje bekende auteurs dat veel geld opbrengt. Zo verwacht het veilinghuis voor een setje met acht originele foto's van dichter Jac. van Hattum tachtig à honderd gulden. Bosch, bij Bubb Kuyper verantwoordelijk voor de Nederlandse literatuur: ,,Foto's van de criticus Dirk Coster zou ik zelfs helemaal niet hebben geveild.''

Uit de veilingcatalogus blijkt dat de belangstelling voor het originele handschrift van de auteur - te vinden in dagboeken, kladjes van een gedicht of originele brieven - ook is gegroeid. ,,Verzamelaars verlangen naar zo oorspronkelijk mogelijk materiaal,'' zegt Bosch daarover.

Op het vlak van de Nederlandse literatuur is een dagboek van mannenverslindster en auteur Emmy van Lokhorst (1891-1970) het hoogst ingeschat: het moet minimaal 3500 gulden opleveren. Autografen zijn verder nog te vinden bij de kleine twintig brieven van dichter Jan Greshoff, deels gedicteerd aan zijn vrouw Aty, en het handgeschreven gedicht met begeleidende brief van Jacob van Lennep.

Bij de veiling van woensdag bevinden zich geen spectaculaire boeken. Het magere aanbod bij Bubb Kuyper kan zijn veroorzaakt door de onlangs in de RAI gehouden 22ste European Antiquarian Book and Print Fair. Bosch ziet echter geen verband: ,,We zijn afhankelijk van het aanbod. Soms hebben we grote collecties, zoals onlangs die van Manuel van Loggem. Nu hebben we dat niet.''

    • Ward Wijndelts