FIFTH SUN

Oude muziek en moderne producers, dat wil elkaar nog wel eens bijten. Maar niet in het geval van de Britse technicus Greg Hunter die de Egyptische snarenspeler Amir Abd Elmagid op Sout el Leil in een schitterend kader plaatst. Hunter verwerkte in de onderlaag weliswaar mechanische beats maar de half akoestische lagen daarboven zitten boordevol leven en vertier.

Er laten zich vier verschillende vocalisten horen, er zijn solopassages voor tokkelaars en blazers maar de meeste aandacht wordt getrokken door een vijftiental strijkers, violen, cello's en contrabas, die de sterren van de hemel spelen. Als er er bij dit soort mengelmoes-muziek van `swing' wordt gesproken, bedoelt men meestal niet meer dan dat er goed op te dansen valt maar deze strijkersgroep swingt echt, op een bijna Amerikaanse manier en dat ook nog polyfoon.

Dat het Midden Oosten-gevoel daaronder niet lijdt, is waarschijnlijk te danken aan het feit dat Hunter (die ook produceerde voor Paul McCartney en Crowded House) kind aan huis is in Egypte. Zijn samenwerking met Elmagid dateert van '93 en leverde eerder Second Wave op, een meer electronisch geladen plaat.

Fifth Sun: Soul el Leil (MELT 2000 BW2133). Distr. EFA Medien GmbH.

    • Frans van Leeuwen