Eerste aanslag van ETA sinds regionale verkiezingen

De financiële directeur van het dagblad El Diario Vasco is gistermorgen gedood bij een aanslag die wordt toegeschreven aan de Baskische terreurbeweging ETA. Santiago Oleaga Elejabarrieta (54 jaar) werd door een onbekende man vermoord op de parkeerplaats van een ziekenhuis in Baskische stad San Sebastián, waar hij iedere morgen moest zijn voor een medische behandeling. Oleaga had geen lijfwacht. Het is het eerste dodelijke slachtoffer sinds de regionale verkiezingen in Baskenland van vorige week, waarbij de politieke tak van de ETA, Euskal Herritarrok, de helft van zijn zetels verloor.

De laatste moordaanslagen van de ETA zijn vooral gericht tegen de pers. Vorige week verstuurde de ETA een bompakket aan een bekende journalist in Baskenland. Deze raakte zwaar gewond, maar wist de aanslag te overleven. El Diario Vasco is een van de grotere kranten in Baskenland die een kritische houding heeft ten opzichte van het Baskische nationalisme en de ETA in het bijzonder.

De afgelopen week heeft lijsttrekker Juan José Ibarretxe van de Baskisch-nationalistische partij PNV, de grote winnaar van de verkiezingen, een begin gemaakt met formatiegesprekken voor een regering in Baskenland. De PNV wil niet meer met steun van Euskal Herritarrok (EH) regeren, zolang die weigert het geweld van de ETA te veroordelen. EH-lijsttrekker Arnaldo Ortegi liet weten dat de ETA de wapens niet zal neerleggen als zijn partij wordt uitgesloten van regeringsonderhandelingen.

De vorming van een meerderheidsregering is vooralsnog onmogelijk onder de huidige politieke verhoudingen in Baskenland. De socialistische oppositie heeft aangekondigd met de PNV te willen praten over mogelijke vredesinitiatieven indien deze partij de radicale nationalisten de rug toekeert en duidelijk afstand neemt van de voornemens om te streven naar een onafhankelijke Groot-Baskische natiestaat.