Eerder gekocht

Hoe staat het met het producentenvertrouwen in Nederland? Vraag het niet aan het Veldhovense concern Toolex. Deze fabrikant van cd-productiemachines verraste op 25 april de buitenwereld met een stevige omzetdaling over het eerste kwartaal, maar sprak tevens de verwachting uit dat de verkopen weer zouden aantrekken. Echt blij reageerden beleggers niet: de koers daalde met dertig eurocent naar 6,20 euro. De dagen er op herstelde het fonds zich weer en kroop voorzichtig richting de 7 euro. Op 18 mei kwam er echter al weer een einde aan deze opmars. De onderneming meldde die dag dat er 100 van de 600 banen worden geschrapt. Reden: de omzet voor dit jaar zal 10 tot 15 procent lager uitvallen. Het nieuws kwam hard bij de financiële achterban. Aandeelhouders namen en masse afscheid van Toolex, waardoor het fonds 16 procent goedkoper werd.

Je eigen markt inschatten voor de toekomst, blijkt ook voor een marktleider als Toolex lastig te zijn. Maar niet iedereen heeft zich laten overvallen door de onheilstijding van het bedrijf. L. Vogels, aftersalesmanager van het concern, verkocht ruim twee weken voor de omzetwaarschuwing alvast zijn 500 aandeeltjes voor 6,90. Voorkennis? Nee, zegt een woordvoerder. ,,We wisten toen zelf niet dat we met een waarschuwing zouden komen. Vogels werkt hier pas een paar maanden en die stukken had hij al eerder gekocht.''

Geen voorkennis, maar wel weinig vertrouwen blijkbaar. Weet Vogels soms meer over Toolex sinds hij er is komen werken?

    • Philip de Wit