Britse rechter schiet Interbrew te hulp

Interbrew heeft altijd volgehouden dat het de uitspraak van de Britse mededingingsautoriteit, dat het bedrijf al zijn belangen in bierbrouwer Bass moet afstoten, met succes zou kunnen aanvechten. Maar de brouwer van Stella Artois dacht dat de hulp van de Belgische regering nodig zou zijn om een eerlijke hoorzitting voor een internationaal tribunaal af te dwingen. Tot zijn eigen verrassing heeft Interbrew nu een bondgenoot in de Britse rechterlijke macht gevonden.

Een Britse rechtbank meent dat de mededingingingsautoriteit Interbrew onvoldoende gelegenheid heeft geboden om zijn zaak te bepleiten. In het bijzonder kreeg Interbrew niet de kans om de stelling te weerleggen dat het aan Whitbread verlenen van het recht om Stella Artois op de markt te brengen, de verkoop van Whitbread in de weg zou staan. Die verkoop had een voorwaarde voor het behoud van Bass kunnen zijn.

De beslissing van de rechtbank geeft Interbrew de mogelijkheid om naar de mededingingsautoriteit terug te gaan en te proberen de zaak alsnog te regelen. In het beste geval vindt Interbrew dan een manier om zijn belangen in Bass te behouden en die in Whitbread te verkopen, al zou dat voor een lager bedrag zijn dan de paar miljoen pond die het ervoor betaald heeft. Maar dat is beter dan een verplichte verkoop van Bass, dat Interbrew vorig jaar voor 2,4 miljard pond gekocht heeft en dat het bedrijf al 1,5 miljard euro gekost heeft.

    • Rob Cox