Boom Chicago over Europa

Europa is als een monster van dokter Frankenstein, de man had geen idee hoe zijn schepping zou zijn, en nu zitten wij ermee. Diverse landen maken zich al zorgen over het verlies van hun cultuur, hun land en hun merkwaardige kazen. Het was beter geweest om het wat langzamer op te bouwen: eerst Frankrijk en Italië samenvoegen in Fritalië, dan Spanje en Griekenland tot Club Med – enfin, en zo verder. Zo op papier klinkt het misschien wat flets, maar voor de nieuwe show van Boom Chicago is het een sterke opening.

Boom Chicago is de Amerikaanse comedy-groep die acht jaar geleden in Amsterdam neerstreek. Het procédé is intussen beproefd: continu in de overdrive, snel scoren met snelle grappen die door het hoge tempo lang niet allemaal even raak hoeven te zijn, sketches van luttele minuten, af en toe een gewiekste improvisatie op basis van trefwoorden uit de zaal en behendig gebruik van video om het buitengebeuren binnen te halen.

Toch heet de nieuwe show niet voor niets Europe, we've created a monster. Boom Chicago is er weliswaar niet voor de retrospectie, maar de vijf hyperactieve spelers komen wel steeds op het thema terug. Er is een flodderig nummertje over de creatie van een Europees volkslied en veel goeds. Zoals een gave scène over de Nederlandse neiging om buitenlanders te corrigeren als die iets in het Nederlands willen zeggen.

Mooi vind ik ook de sketch waarin vertegenwoordigers uit vijf landen tegen elkaar opbieden over de manier waarop ze de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. ,,De invasie,'' zegt de Amerikaanse, nog nagenietend, ,,dat waren de spannendste twintig minuten uit de hele geschiedenis van de film.'' En de beste is een parodie op The weakest link, waarin een goed gelijkende Anne Robinson vier landen laat dingen naar het lidmaatschap van de EU: Tsjechië, Estland, Polen en de Amerikaanse staat Texas. Amerika? Ja, want Boom Chicago maakt ook graag een paar sarcastische grappen over president George W. Bush.

Voorstelling: Europe, we've created a monster, door Boom Chicago. Gezien: 17/5 in het Leidsepleintheater, Amsterdam. Aldaar t/m maart 2002. Inl. (020) 4230101, www.boomchicago.nl

    • Henk van Gelder