Beker Twente na heldenrol Boschker

FC Twente-doelman Boschker stopte gisteravond drie strafschoppen in de finale tegen PSV en bezorgde zijn ploeg daarmee de KNVB-beker. Zijn collega Waterreus stopte twee penalty's en miste er één. ,,Ik kan zo bij Oranje.''

Twee keepers uit de provincie hadden een etmaal voor de nationale bekerfinale in hun hotels naar de strafschoppenserie in de Champions League gekeken. Niet beseffende dat het koningsdrama van Milaan gekopieerd zou worden in Rotterdam. Met als grootste verschil dat doelman Waterreus na twee gestopte penalty's zelf een strafschop miste en doelman Boschker de laatste drie penalty's stopte. Daarmee hielp hij FC Twente aan een onverwachte bekerzege op PSV.

Een bedeesde dertiger uit de Achterhoek werd afgelopen nacht als een volksheld binnengehaald in het centrum van Enschede. Vanmiddag volgde een officiële huldiging in een weiland bij het stadion van FC Twente, dat de tweede bekerzege in de clubhistorie als een godsgeschenk vierde. Het verdriet van de vuurwerkramp van vorig jaar werd voor even naar de achtergrond verdrongen.

Dertigduizend Tukkers waren gisteren getuige van een spectaculair slot van een mat duel. Met gezang overstemden ze de aanhang van PSV en camoufleerden ze het lage spelpeil. De rood gekleurde Kuip was een bakoven en de spelers leken bevangen door de hitte. Ze moesten in de brandende zon tien minuten wachten op het beginsignaal. De wedstrijdleiding had hen te vroeg opgetrommeld.

Deze organisatorische blunder was geen excuus voor het matte spel. Voor het eerst sinds 1964 werd een bekerfinale door een strafschoppenserie beslist. En voor het eerst sinds 1976 eindigde een bekerfinale na 120 speelminuten in een doelpuntloos gelijkspel. De heldenrol van Boschker en de martelaarsrol van Waterreus verdrongen het gezapige veldspel naar de achtergrond. Boschker had naar eigen zeggen pas twee of drie strafschoppen gestopt in de negen jaar dat hij bij FC Twente onder de lat staat. Hij was een talentvolle, maar zenuwachtige doelman. Tegenwoordig straalt hij meer rust en vertrouwen uit.

De meest luidruchtige feestvierder was Vennegoor of Hesselink. Hij was zijn mislukte strafschop schijnbaar snel vergeten en rende met de beker op zijn hoofd door de wandelgangen. ,,De grootste voetballers missen wel eens een penalty'', verwees hij op ironische wijze naar het noodlot dat onder anderen Zico, Platini, Maradona en Van Basten ten deel viel. Vennegoor of Hesselink kon zijn marktwaarde van 25 miljoen gulden niet waarmaken. PSV en Feyenoord staan in de rij voor de lange slungel met de houterige motoriek.

Boschker wordt niet genoemd als nieuwe doelman voor Feyenoord, hoewel hij daar goed genoeg voor lijkt. Hij verwacht geen telefoontje. Met manager Baan heeft hij zo'n tien jaar geleden bij FC Twente een akkefietje gehad. ,,Als hij zijn zin had gekregen, was ik toen verkocht. Ik wilde liever blijven en heb mijn kans gegrepen'', lachte hij bescheiden.

Hoe anders was de gemoedstoestand van Waterreus. De Limburger in Brabantse dienst had zich opgeworpen als redder in nood, toen een anoniem gebleven ploeggenoot op het laatste moment door de spanning bevangen was. ,,Ik dacht: laat mij de lul maar zijn'', verwoordde Waterreus zijn sterk ontwikkelde verantwoordelijkheidsgevoel. Hij hoefde de vijfde strafschop van PSV alleen maar te benutten en de achtste bekerzege in de clubhistorie was een feit. Oog in oog met Boschker schoot hij de bal met zijn gezonde linkerbeen (in zijn rechterbeen was vorige maand een kuitspier gescheurd) tegen het lichaam van zijn collega. Vervolgens staarde Waterreus minutenlang naar de blauwe hemel.

Hij was de pispaal bij PSV, ondanks zijn gestopte strafschoppen. ,,Het enige voordeel is, dat ik nu wel goed genoeg ben voor Oranje'', refereerde Waterreus met een gevoel voor zelfspot aan het strafschoppentrauma bij het Nederlands elftal. Hij is tot zijn teleurstelling nooit geselecteerd voor de nationale ploeg. In tegenstelling tot de EK-gangers van Oranje had hij niet geoefend op het nemen van strafschoppen. ,,De laatste keer keepte ik nog in het tweede van Roda. Blijkbaar ben ik het verleerd'', verklaarde hij met een cynische ondertoon.

De overmoed van Waterreus werd echter gevoed door coach Gerets, die het blijkbaar niet aandurfde een andere speler aan te wijzen voor de beslissende strafschop. Maar PSV verzuimde het duel al in de reguliere speeltijd te beslissen. Maar in zijn laatste wedstrijd voor de landskampioen lag PSV-spits Van Nistelrooij aan de ketting bij zijn Joegoslavische bewaker Grujic. De dure aankoop van Manchester United claimde drie keer vergeefs een strafschop bij arbiter Van Dijk. PSV-coach Gerets had een verrassing in petto. Hij liet Kezman linksbuiten spelen. De Joegoslavische goaltjesdief raakte bijna geen bal goed op deze voor hem onwennige positie. Hij werd in de tweede helft vervangen. Trainer Rutten van FC Twente (volgend jaar hoofd jeugdopleidingen bij PSV) lachte veelbetekenend toen hij met de mislukte variant werd geconfronteerd. ,,Ik zeg niks over mijn collega'', zei Rutten.

Zijn elftal kreeg slechts een paar scoringskansen. Schoten van Booth en Van der Laan misten precisie. FC Twente, dat door de plaatsing van PSV komend seizoen voor de Champions League al voor aanvang van de bekerfinale zeker was van deelname aan de UEFA Cup, gokte eerst op de counter en later op de strafschoppenserie. Bij een 3-1 achterstand gaf Twente-coach Rutten de ploeg nog ,,nul procent'' kans op de beker. De veldspelers vertrouwden echter op hun doelman, die zich met een paar katachtige reddingen warmdraaide. Boschker had woensdagavond zijn Duitse collega Kahn geobserveerd. De doelman van Bayern München stopte drie strafschoppen van Valencia. Boschker: ,,Ik dacht toen: wat Kahn kon, dat moet ik ook kunnen.''