Zege voor leprapatiënten Japan

Onverwachts hebben honderden leprapatiënten een grote overwinning behaald op de Japanse overheid. Premier Junichiro Koizumi accepteerde vandaag een voor de overheid beschamende rechterlijke uitspraak.

Een rechtbank in het zuiden van Japan noemde eerder deze maand de decennialang voortdurende quarantainebehandeling van leprapatiënten ,,ongrondwettelijk'' en veroordeelde de overheid tot het betalen van miljoenen schadevergoeding. De regering overwoog om in beroep te gaan en onderwijl een schikking te treffen. Daarmee zou de overheid acceptatie en uitvoering van de uitspraak omzeilen.

Dit leidde tot grote woede bij de slachtoffers. De meesten zijn oud en willen dat de overheid haar verantwoordelijkheid accepteert. Koizumi besloot vandaag in te gaan op deze wens omdat ook hij een ,,snelle oplossing'' wil. Koizumi noemde dit besluit ,,ongebruikelijk''.

De kwestie draait rond de draconische wet ter preventie van lepra uit 1907 op grond waarvan duizenden leprapatiënten decennialang zijn opgesloten in afgelegen centra. Sommige patiënten zijn als kind bij hun familie weggehaald en naar zulke centra afgevoerd, zonder verder contact. Pas in 1996 schafte de overheid de wet af. Nog altijd leven ruim vierduizend mensen in deze centra.

In een rechtszaak die oud-patiënten hadden aangespannen bepaalde de rechter dat het ministerie van Gezondheid heeft gefaald het beleid ten aanzien van lepra te wijzigen na verbeteringen in de behandelwijze in de jaren zestig. Voortzetting van de quarantaine was een ,,schending van mensenrechten met ernstige gevolgen'' en daarmee ,,ongrondwettelijk'', aldus de rechter. Hij gaf ook politici een veeg uit de pan omdat ze niet eerder deze wet naar de prullenbak hebben verwezen.