Zakrunen

De derde Japans-Amerikaanse animatiefilm over broekzakmonsters, Pokémon 3: In de greep van het onbekende is beter getekend dan zijn twee voorgangers, maar ook tammer. De fut is er uit, net als uit de Pokémonrage (videospelletjes, ruilkaarten, tv-series, bioscoopfilms, plaatjes in chipszakken). Twee jaar geleden vochten schoolkinderen nog om plaatjes van de pocketmonsters, of in het kort Japans-Amerikaans `Pokémon'. Nu niet meer. De soortgelijke tv-serie Dragonball Z is populairder.

De derde Pokémonfilm bedient de jeugdige doelgroep wel, want hij staat bol van de gevechten tussen de monstertjes en die zijn de kern van de Pokémonlol. Maar het verhaal van Pokémon 3 is hopeloos. We worden opnieuw, als in de vorige Pokémonfilms, meegevoerd in de haast onnavolgbare magische wereld van de pocketmonsters. Die is gebaseerd op het Japanse shinto-geloof, vandaar dat strenge islamieten en christenen anti-Pokémon zijn. In het shinto-geloof kan in iedere steen of vogel een nieuwe natuurgod huizen, en zo worden in de Pokémonwereld ook steeds nieuwe magische monstertjes ontdekt, die vriendjes kunnen worden met kinderen. Over zo'n ontdekking gaat Pokémon 3: een onderzoekersechtpaar ontdekt magische oer-Pokémon, de Unown (`Onbekenden'): een soort zwevende, piepende runentekens. Het echtpaar verdwijnt op raadselachtige wijze, en om hun achtergebleven dochter, het kleine meisje Molly, draait deze film. De Onbekende Pokémon kunnen haar gedachten lezen, en zetten haar wensen onmiddellijk om in een `nieuwe werkelijkheid'. Omdat Molly haar vader mist, bedenkt ze een nieuw soort Leeuw-Pokémon die zogenaamd haar pappa is. Met hulp van de magie van Onbekende Pokémon komt die tot leven, in een afzichtelijk roze meisjesdroomwereld, in de groene heuvels waar Molly woont. Ze wil ook een moeder, en daarvoor ontvoert de Leeuw-Pokémon om onnavolgbare redenen de moeder van de jeugdige Pokémontrainer Ash Ketchum. Die laat het er natuurlijk niet bij zitten. Hij gaat zijn moeder bevrijden met behulp van zijn vrienden en zijn Pokémon-vriendjes, vooral de elektrische muis Pikachu.

PS

Pokémon 3: The Movie (Pokémon 3: In de greep van het onbekende). Regie: Michael Haigney. In 91 theaters.