Stagnatie bedreigt Duitse economie

De economische groei in Duitsland vertoont duidelijke sporen van stagnatie. De toonaangevende Ifo-index, die de stemming in het bedrijfsleven meet, is in april verder gedaald, tot het laagste niveau in twee jaar.

De groei van het bruto binnenlands product is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van 2001 teruggevallen naar 1,6 procent. De koers van de euro zakte gisteren na bekendmaking van de sombere cijfers naar 86,35 Amerikaanse dollarcent. Het slechte nieuws over de conjunctuur in Duitsland, de grootste economie in de eurozone, verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt om de rente te laten dalen. ,,Hoe eerder, hoe beter'', zei Willi Leibfritz, econoom bij het Ifo-(onderzoeks)instituut in München gisteren.

Volgens de Amerikaanse definitie verkeert Duitsland reeds in een recessie, omdat de groei al meer dan twee kwartalen achtereen afneemt. Nog schrikken Duitse economische experts ervoor terug het gevreesde `R-woord' in de mond te nemen, omdat gevreesd wordt dat de stemming verder verslechtert.

Consumenten houden angstvallig de knip op de beurs. De hoop dat de belastingverlaging in Duitsland de binnenlandse vraag zou stimuleren is helaas geen realiteit geworden. Schuld daarvan zijn volgens de Bundesbank de hoge olieprijzen, waardoor benzine, stookkosten en warm water duurder zijn geworden. ,,De voor de koopkracht overgebleven speelruimte wordt daardoor aanzienlijk verminderd'', zo schrijft de Bundesbank in haar verslag over april.

Ook de sterk teruglopende orders uit het buitenland, vooral uit de VS, zijn een belangrijke oorzaak van de toenemende scepsis bij het bedrijfsleven, blijkt uit de Ifo-enquête. De opiniepeiling wordt maandelijks onder 7.000 bedrijven gehouden. Volgens het Ifo-instituut heeft de Duitse conjunctuur het dieptepunt nog niet bereikt. De voorzitter van de Vijf Wijzen, de economische adviseurs van de regering, acht het onwaarschijnlijk dat de groeiprognose van de regering-Schröder van 2 procent voor dit jaar nog te handhaven is. ,,Ik acht het niet waarschijnlijk dat de Duitse groei dit jaar nog een 2 voor de komma heeft staan'', zei voorzitter Jürgen Donges. Vorig jaar groeide de Duitse economie nog 3 procent. De Bundesbank houdt ook voor de maand mei rekening met een ,,sterke afkoeling'' van de Duitse economie.

Voor de regering-Schröder is de dalende groei ruim een jaar voor de verkiezingen slecht nieuws. Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft immers beloofd de hoge werkloosheid te willen bestrijden. Maar nu al stagneert de werkloosheid op een niveau van vier miljoen.

    • Michèle de Waard