Spoedig herstel rundvleesmarkt na BSE-crisis

De Europese rundvleesmarkt vertoont duidelijke tekenen van herstel na de vorig jaar opgelaaide gekkekoeiencrisis (BSE). Bovendien gaat het herstel sneller dan deskundigen hadden verwacht.

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie ligt de consumptie van rundvlees nog 10 procent onder het niveau van vóór de BSE-crisis. Vorige maand was de consumptie nog 18 procent lager. ,,Ik ben een beetje verbaasd dat het herstel sneller gaat dan ik had gedacht'', zei minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren na afloop van een EU-ministersbijeenkomst.

Het prijsniveau heeft zich ook enigszins kunnen herstellen, wat volgens de Europese Commissie deels te danken is aan het feit dat in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een half miljoen ton rundvlees uit de markt is genomen. Voorts heeft onder meer Rusland zijn grenzen weer geopend.

Europees Commissaris Fischler (Landbouw) onderstreepte gisteren dat uitvoering van zijn plannen voor vermindering van de rundvleesproductie, onder meer via stimulering van een meer extensieve veeteelt, noodzakelijk blijft. De ministers zouden dit zevenpuntenplan gisteren bespreken, maar het werd op aandrang van Groot-Brittannië van de agenda afgevoerd. Volgens Brinkhorst spelen de Britse verkiezingen hierbij een rol. Bovendien hoopt een aantal landen dat herstel van de marktsituatie minder ingrijpende maatregelen nodig maakt dan Eurocommissaris Fischler heeft voorgesteld.

Om het vertrouwen van de consument te herstellen werd onder meer een uitgebreid EU-testprogramma op 1,75 miljoen gezonde runderen uitgevoerd. Daarbij zijn 75 gevallen van BSE ontdekt. Daarnaast werden nog 84 BSE-gevallen ontdekt bij het testen van dode, zieke of gewonde dieren. Ook een verbod op het gebruik van beendermeel in diervoeder heeft geholpen het vertrouwen te herstellen.