Speciale officier voor roofovervallen

Het openbaar ministerie (OM) is van plan een speciale officier van justitie te benoemen die het grote aantal roofovervallen op winkels gaat aanpakken. De officier moet landelijke coördinatiebevoegdheden krijgen.

De justitiële stuurgroep Overvalscriminaliteit stuurt waarschijnlijk binnenkort een voorstel van die strekking naar het college van procureurs-generaal. In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van OM, politie, detailhandel en het ministerie van Justitie.

De landelijke officier van justitie zou een strategie moeten bedenken tegen de stijging van het aantal overvallen. Daarnaast moet hij de samenwerking tussen politieteams in de regio's verbeteren.

Het OM wil met de maatregelen de sterke toename van het aantal winkelovervallen een halt toeroepen. Vorig jaar namen de berovingen toe met 26 procent tot 925. Daarbij vielen acht doden en 345 gewonden.

Vooral supermarkten waren het doelwit, met een stijging van het aantal overvallen met 33 procent. De pakkans voor de overvallers daalde van 50 procent in 1998 naar 30 procent in het afgelopen jaar.

De brancheorganisaties in de detailhandel kritiseren al jaren het in hun ogen lakse beleid van justitie. Vorige week viel Ahold-topman Cees van der Hoeven op zijn aandeelhoudersvergadering fel uit naar de overheid. ,,Het is op het randje van het schandelige wat in Nederland mogelijk is zonder sancties'', zei hij. Ahold pleit voor meer politie.

Kort daarna liet de Raad voor hoofdcommissarissen weten dat winkels die 's avonds open blijven, niet moeten verwachten dat de politie dan in de buurt blijft om de veiligheid te garanderen.

Volgens bronnen binnen justitie is de beoogde kandidaat voor de functie Evert Harderwijk, officier van justitie bij de arrondissementsrechtbank in Den Haag. Harderwijk is lid van de stuurgroep Overvalscriminaliteit. Hij vervolgde in de jaren negentig Desi Bouterse vanwege drugshandel in de zogenoemde CoPa-zaak.

    • Frits Baltesen