Sharon roept Palestijnen op tot bestand

De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft de Palestijnen gisteren opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Het ministerie van Defensie gaf het leger opdracht alleen het vuur te openen wanneer het leven van militairen in gevaar komt. Dat wil zeggen dat geen `preventieve acties' meer worden ondernomen.

Van Palestijnse zijde werden de Israëlische oproepen en bekendmakingen als ,,bedrog'' gekenschetst. Ahmed Abdel Rahman, een hoge medewerker van de Palestijnse leider Yasser Arafat, zei vanochtend dat de Palestijnse ,,status van zelfverdediging'' van kracht zal blijven zolang Israël land bezet op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. ,,Dit is alleen een manoeuvre van de regering-Sharon die erop is gericht de internationale druk op Israël te verminderen'', zei hij. Sharon heeft altijd gezegd weer te willen onderhandelen, maar pas na beëindiging van het geweld door de Palestijnen.

De Amerikaanse president George Bush verwelkomde Sharons mededeling. Een woordvoerder van het Witte Huis voegde eraan toe dat de VS ,,een soortgelijke verklaring'' van de Palestijnen zouden verwelkomen.

Sharon riep op tot het staakt-het-vuren op een persconferentie over het rapport van de commissie van de Amerikaanse ex-senator George Mitchell, die onderzoek heeft gedaan naar het acht maanden oude geweld tussen Israël en de Palestijnen en aanbevelingen heeft gedaan om het te beëindigen. De Israëlische premier verwierp op de persconferentie echter eens te meer Mitchells advies om alle bouw in de joodse nederzettingen in bezet gebied te bevriezen volgend op een staakt-het-vuren. Zo'n bevriezing wordt door Mitchell gezien als een vertrouwenwekkende maatregel die kan meehelpen weer vredesonderhandelingen op gang te brengen.

In de Gazastrook kwamen Israëlische militairen gisteravond op verscheidene plaatsen onder Palestijns vuur te liggen. De Israëliërs beantwoordden het vuur. Volgens de legerwoordvoerder zullen militairen onder de nieuwe richtlijnen ,,zichzelf beschermen en terreur verijdelen'', maar niet het initiatief nemen tot schermutselingen met Palestijnen. Militairen hebben voortaan regeringsgoedkeuring nodig voor invallen in Palestijnse autonome gebieden. Dat wil zeggen dat het nieuwe beleid van minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer om plaatselijke commandanten de vrije hand te geven tegen de Palestijnen, is teruggedraaid.