Selectie Theater

I Fossili

De heren van Don Quishocking kijken met ironisch getinte weemoed terug op hun verleden als geciseleerd cabaret-ensemble. 25 mei Leiden Schouwburg; 28 mei Eindhoven Stadsschouwburg; 29 mei Schiedam Theater aan de Schie; 31 mei Hoofddorp.

Art

Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw in Yasmina Reza's geraffineerde komedie over moderne kunst en vriendschap. In de strakke regie van Gijs de Lange staat alles op springen. Tot en met 1 juni in het Oude Luxor-theater, Rotterdam.

City

Mini & Maxi als middelpunt van feestelijk variété met muzikale slapstick, acrobatiek, jongleerkunst, tapdans, transformatie-magie en spectaculair stuntwerk van skaters. Tot en met 29 juli in het nieuwe Luxor-theater, Rotterdam.

Jij - De Stad

Een wilde tocht door Rotterdam en een filosofisch spel in één: dat staat degene te wachten die een afspraak maakt met telefoonnummer 010-4118110. U gaat helemaal alleen mee met een acteur, en die geeft u door aan een andere acteur, en die weer aan een andere, enzovoorts enzovoorts, totdat u beduusd en wellicht ietsje wijzer aan de zuidkant van de Maas wordt gedumpt. Het idee komt van de New Yorkse regisseur Fiona Templeton, de acteurs zijn sterren van onder andere het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel, en de vervoersmiddelen variëren van de benenwagen tot en met de watertaxi. Vertrek vanaf 11uur. 24, 25, 26, 29, 30, 31 mei.

Nijntje de musical

Feestelijke ode aan de fantasie, waarin de figuurtjes van Dick Bruna fleurig tot leven zijn gebracht door Ivo de Wijs, Joop Stokkermans en regisseur Bruun Kuijt. Piepkleine liedjes en avontuurtjes in matinees voor piepklein publiek, en Eva Poppink is onweerstaanbaar als Nijntje. T/m 26 mei Amsterdam Nieuwe de la Mar; 27 mei Bergen op Zoom De Maagd; 30 mei Leeuwarden De Harmonie.

De Familie Tót

Het decor in Dirk Tanghes nieuwe voorstelling is zwart-wit, maar de inhoud bevat nuances. Een braaf gezinnetje laat zich terroriseren door een verzenuwde legerleider: het is oorlog en men hoopt een wonder. Worden we pas beloond als wij ons vernederd hebben? De Hongaarse schrijver István Örkény schreef een bijtende parabel die Tanghe van cartoon-achtige beelden voorzag. 25, 26 mei Eindhoven; 29 mei Nijmegen; 31 mei.

Het rookkwartier

Pijnlijke grappen in het rookkamertje van een ziekenhuis, door Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt (Echte Mannen). 29 mei Eindhoven Stadsschouwburg; 30 mei Hoofddorp Het Oude Raadhuis.

Huis van Bernarda Alba

Indrukwekkend spelende Anne-Wil Blankers tiranniseert haar zeven dochters in grimmig, erotisch geladen drama van het Nationale Toneel. 28 tot en met 31 mei Den Haag Koninklijke Schouwburg.

En verder

42nd Street: musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. Tot en met 27 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof; 30 mei tot en met 10 juni Utrecht Stadsschouwburg; Mooie boel Geestige puntdichten en absurde logica van de mompelende cabaretier Kees Torn. 25 mei Den Helder De Kampanje; 30 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof; 31 mei Zwolle Odeon.