Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een gesprek met oud-ambassadeur Maarten Mourik wiens boek over Jorge Zorreguieta vandaag is verschenen. Ned.2, 18.20-19.05u.

B&W. Drie mensen bij wie recentelijk de ziekte van Alzheimer is geconstateerd praten over hun frustaties en de omgang met hun omgeving. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Uitslag van een opinieonderzoek naar de pil van Drion en een discussie tussen voor- en tegenstanders. Tegenstanders zijn bang dat de pil tot misbruik zal leiden. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer aandacht voor het gesprek dat minister van integratie Van Boxtel had met vertegenwoordigers van moslimorganisaties naar aanleiding van de uitspraken over homoseksuelen van imam el-Moumni uit Rotterdam. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Frauen. Vierde aflevering in een serie over de vrouwen die een rol hebben gespeeld in het leven van Hitler gaat vandaag over de actrice Winifred Wagner. Al in de vroege jaren '30 vielen de bezoekjes van Hitler aan de villa van de actrice en weduwe Winifred Wagner op. ZDF, 20.15-21.00u.

Vét vmbo. Vijfde aflevering in een serie over leerlingen en docenten van het vmbo gaat over het laatste jaar, de eindexamens en wat hij of zij na school gaat doen. Ned.3, 20.38-21.23u.

Expeditie naar de oorsprong. Verslag van de expeditie, ondernomen van november 2000 tot januari 2001, naar de grootste zoetwatervoorraad van de wereld: de ijskap van Antarctica. Marc Cornelissen en Wilco van Rooijen voltooien op de Zuidpool een 2300 kilometer lange expeditie. Afl.: Bevlogen over ijs. RTL5, 22.00-23.00u.

Werelden: Gif. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.44-23.36u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Jan Nagel, mede-oprichter van Leefbaar Hilversum en voorzitter van Leefbaar Nederland praat over schaken als ontspanning, en zijn politieke opvattingen. Ned.3, 21.23-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en Piet van der Tas die na 35 jaar afscheid neemt als kamerbewaarder van de Tweede Kamer. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met het dichtersechtpaar Leo en Tineke Vroman dat al sinds 1947 in de Verenigde Staten woont. Ned.1, 23.36-0.13u.

Nachtstudio. Gesprek over het fenomeen Bob Dylan die morgen 60 wordt met onder anderen biograaf Willi Winkler en Dylan-vertolker Wiglaf Droste. ZDF, 0.00-1.00u.

SPORT

Voetbal. Samenvattingen van de eerder gespeelde wedstrijden en een rechtstreeks verslag van de finale in de Champions League in het San Siro-stadion in Milaan tussen Bayern München en Valencia. De analyse is van Johan Cruijff. De 45-jarige Hagenaar Dick Jol is scheidsrechter in deze wedstrijd. Ned.2, 19.55-22.57u.

Studio sport, na elven. Gasten zijn de in Engeland keepende Sander Westerveld en voormalig doelman Hans van Breukelen die bij PSV ooit de Europa Cup 1 omhoog mocht houden. Zij blikken o.a. terug op de Champions League-finale tussen Bayern München en Valencia. Ned.2, 23.00-23.45u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Samenvatting van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool met de Russische Alina Pogostkina en de Amerikaanse Christina Castelli. Zij spelen o.a. werk van Brahms, Debussy en Sibelius. Canvas, 22.25-0.30u.

FILM

Brewster's Millions (Walter Hill, 1985, VS). Zevende verfilming van klassieke roman van George Barr McCutcheon is een schreeuwerige komedie waarin Richard Pryor schmiert als een baseballspeler die 300 miljoen dollar erft, op voorwaarde dat hij tien procent daarvan binnen één maand zinnig weet te besteden. Ook met John Candy. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. King of the Hill (Steven Soderbergh, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Yorin, 20.30-22.20u., met reclame.

Can't Buy Me Love (Steve Rash, 1987, VS). Stichtelijke scholierenkomedie. Hardwerkende jongeman huurt voor de duur van een maand de gunsten in van het felst begeerde meisje van de klas. V8, 20.30-22.05u., met reclame.

. Wayne's World (Penelope Spheeris, 1992, VS). Swingende speelfilm rond de in de Amerikaanse tv-show Saturday Night Live bekend geworden types Wayne (Mike Dyers) en Garth (Dana Carvey), twee heavy metal-fans voor wier melige spotzucht niets heilig is. Vooral de smakeloosheid van de Amerikaanse tv-cultuur wordt doorgelicht.

V8, 22.05-23.40u., met reclame.

Nick of Time (John Badham, 1995, VS). Johnny Depp moet binnen anderhalf uur een moord plegen om te voorkomen dat zijn gekidnapte dochtertje door Christopher Walken wordt gedood. Originele en beklemmende thriller draait zichzelf gaandeweg kolderiek de nek om. Ook met Marsha Mason. BBC1, 23.50-1.20u.

A Date with Judy (Richard Thorpe, 1948, VS). Musical over tienerliefdes en -misverstanden in provinciestadje. Met Wallace Berry, Elizabeth Taylor, Jane Powell. ARD, 1.20-3.10u., nagesynchr.