Selectie Muziek

Nuit des Hommes

De opera Nuit des Hommes van de Deense componist Per Nørgard wordt 26 mei 20u15 en 27 mei 14u30 uitgevoerd in de Rotterdamse Schouwburg door Holland House, het productiehuis van de van oorsprong Rotterdamse regisseur Jacob Schokking, vooral actief in Kopenhagen en Londen. De opera in twee acten is gebaseerd op oorlogsgedichten van Guillaume Apollinaire en ,,werpt een blik op de poorten van naar het slachthuis van de 20ste eeuw.' De voorstelling wordt in het Nederlands boventiteld.

Zingende Zwanen

Camarata Trajectina presenteert het programma `Zingende Zwanen' met heiligenliederen uit de Gouden eeuw op 27 mei 16u in de oud-katholieke kerk in Delft, de kerk van de dichter, componist en priester Joannes Stalpart van der Wielen, wiens muziek ook klinkt tijdens dit concert en op de cd Zingende Zwanen (Globe GLO 6053).

Hagen Kwartet

Het Salzburgse Hagen Kwartet sluit de viering van het 20-jarig jubileum af met twee concerten in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, 29 en 30 mei 20u15. Het eerste concert biedt muziek van Kurtág, Isaac en Janácek; het tweede muziek van Berg (Lyrische suite en Schubert (Strijkkwartet nr 15).

Cello Festival

Het achtste Cellofestival in Dordrecht biedt van 24 t/m 26 mei in de Augustijnenkerk en verschillende andere locaties concerten van oa het cello-octet Conjunto Iberico, de cello-pianoduo's Marien van Staalen/Tan Crone, Quirine Viersen/ Silke Avenhaus en Gregor Horsch/Sepp Grotenhuis.

Inl en res.: 078-6133144 www.cellofestival.dordt.nl

Koor Nieuwe Muziek

Het Koor Nieuwe Muziek viert 26 mei in de Amsterdamse Posthoornkerk aan de Haarlemmer Houttuinen 47 het 15-jarig bestaan met de Dag van de Nieuwe Koormuziek. Vanaf 16u30 zijn er optredens van het Lorca Kamerkoor, het Kamerkoor Nieuwe Muziek, het Goeyvaerts Consort en het Koor Nieuwe Muziek.

Termos & Hijmans

Saxofonist Paul Termos en gitarist Wiek Hijmans zijn beide actief als improvisator en componist. Bij hun duo-optredens laten ze zich leiden door het publiek, de ruimte en het moment. Op 26 mei speelt de beide muzikanten in het BIMhuis te Amsterdam.

Dunya Festival

Het Rotterdamse Dunya Festival geldt als het grootste wereldmuziek festival van Nederland, duurt twee dagen en is nog gratis ook. Traditiegetrouw zijn er speciale podia gewijd aan de Kaap Verdië, Suriname, Latijns-Amerika, Anatolië, Marokko, de Antillen en Indonesië. Muziek en literatuur worden moeiteloos gekoppeld op het Letterenterrein en in de storytelling-tent. Op de grote podia speelt een keur aan groepen waaronder Zuco 103, Papa Wemba, Mory Kanté, Khaled en Postmen. Zoals gewoonlijk speelt dit alles zich af onder de rook van de tientallen exotische eetstandjes die twee dagen lang het park bij de Euromast domineren. Het zaterdagprogramma van 26 mei is vergeleken met de afgelopen jaren uitgebreid en begint 's middags om 15uur. Op zondag 27 mei treden de eerste bands al om 13uur aan.

Hugh Masekela

De bepaling `voormalig' is in meer dan een opzicht van toepassing op Hugh Masekela. De Zuid-Afrikaanse trompettist was: anti-apartheidsactivist, echtgenoot van zangeres Miriam Makeba, begeleider van Fela Kuti en tourmaatje van Paul Simon. Wat Masekela nog steeds is: een groot muzikant. Hij koppelt Charlie Parker geraffineersd aan kwela, bebop moeiteloos aan Zuid-Afrikaanse grooves. Zelden treedt deze unieke Afrikaanse gigant op in Nederland. Op 30 mei geeft hij acte de présence in de Amsterdamse Melkweg.

Starsailor

Een moeilijke keuze voor liefhebbers van de betere Britpop: Travis en Turin Brakes (31 mei Melkweg Max) en de nieuwe sensatie Starsailor (31 mei Paradiso, Amsterdam).

Pinkpop

De weekendkampeerders komen voor Krezip, Spearhead, Queens Of The Stone Age (2 juni) en K's Choice, Ziggy Marley, Orbital (3 juni), de dagjesmensen reizen op 4 juni af naar het Limburgse Landgraaf voor Radiohead, Limp Bizkit, Anouk, Basement Jaxx en anderen.