Selectie Musea

Karel Appel

Het werk van Karel Appel, de Amsterdamse kapperszoon en woeste Cobra-schilder, komt voort uit overvloed. Drie tentoonstellingen van zijn werk laten zien dat hij lang niet altijd meesterwerken maakte. Zo is het niveau van zijn overzicht in het Stedelijk Museum Amsterdam van schilderijen uit de afgelopen twintig jaar, met een sterk accent op het meest recente werk, extreem ongelijk. Er zijn een stuk of zes zeer goede schilderijen, maar het merendeel is beneden ieder pijl. De expositie van werken op papier uit de afgelopen zestig jaar in het Haags Gemeentemuseum is genuanceerder, evenals het overzicht van beelden van veertig jaar tot heden in het Cobramuseum, maar ook hier zijn de verschillen groot.

Karel Appel 80 jaar; drie tentoonstellingen. een overzicht van werk op papier t/m 2 sept in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Schilderijen uit de afgelopen 20 jaar t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u. Sculpturen 1937-2000 t/m 13 aug in het Cobramuseum, Sandbergenplein 1, Amstelveen. Do t/m zo 13-17u.

Richard Tuttle

In Kabinet Overholland in het Stedelijk Museum, Amsterdam zijn t/m 24 juni zestig werken op papier te zien - tekeningen, aquarellen, gouaches, collages en brief-tekeningen vanaf 1965 tot heden - van de Amerikaanse kunstenaar Richard Tuttle (1941). Tuttle laat onder meer zien dat hij als (post)-minimalist zelfs op de aquarellen (1997) in de serie Death Valley, een woestijngebied in Amerika, de ruimte drie-dimensionaal verkend door er houten balkjes en rasterpatronen aan toe te voegen. Op andere bladen werkt hij met spelden. De serie Transparency Drawings (1987) bestaat uit 12 getekende brieven. Tuttle had in 1979 zijn eerste expositie in het Stedelijk en in 1992 trad hij op als gastconservator in Museum Boijmans van Beningen in Rotterdam.

Kabinet Overholland: Richard Tuttle. Werken op papier uit de verzameling museum Overholland t/m 24 juni in het Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

Fred Holland Day

Honderd jaar geleden werd het werk van Fred Holland Day (1864-1933) samen met dat van Alfred Stieglitz beschouwd als het beste dat fotokunst te bieden had. Maar terwijl Stieglitz (1864-1946) inmiddels geldt als de grote wegbereider van het modernisme is Holland Day nagenoeg in de vergetelheid geraakt. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet. Waar Stieglitz het omfloerste, op de schilderkunst geënte picturalisme achter zich liet, bleef Holland Day bij uitstek een vertegenwoordiger van de laat 19de eeuwse kunstfotografie en liet zich inspireren door de poëzie van Keats, William Morris, de tekeningen van Aubrey Beardsley en het dandyisme van Oscar Wilde.

Ouderwets zou je Holland Day's werk bijna willen noemen, oog in oog met met de ruim 100 foto's in het van Gogh Museum, maar toch wordt in deze foto's het werk van menig hedendaags fotograaf al aangekondigd: het homo-erotische werk van Robert Mapplethorpe, de controversiële Christusbeelden van Andreas Serrano en de onbestemde meisjesfoto's van de Nederlandse Hellen van Meene.

Fred Holland Day, fotograaf van het symbolisme t/m 24 juni in het van Goghmuseum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

En verder

Ikiro be alive, hedendaagse kunst uit Japan van 1980 tot heden t/m 8 juli in Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo. Di-zo 10-17u; Panorama op de wereld, Het Landschap van Bosch tot Rubens t/m 10 juni in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, Den Bosch. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u; Portretten en stillevens, foto's uit de Manfred Heiting Collectie t/m 24 juni in het Rijksmuseum, Amsterdam. Dag 10-17u. Begeerlijk Zilver: Gebruiks- en siervoorwerpen van Carel Begeer t/m 27 mei in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u, daarna in de Lakenhal van 29 juni t/m 23 sept; Henri Berssenbrugge: Passie-energie-fotografie t/m 10 juni in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, di t/m za 10-17u, zo 11-17u.