Selectie Galerie

Dai dai dai

Met de expositie Dai dai dai, where do we go from here? speelt het Nederlands Instituut voor Mediakunst in op de tendens in de hedendaagse kunst van omgevingswerken of atmosphere art. Elf kunstenaars richtten de galerieruimtes van het instituut in met het doel het publiek een ervaring mee te geven. Gebruikmakend van diverse media creëerden ze sferische ensceneringen die onze zintuigen volop in werking stellen. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Ugo Rondinone, Georgina Starr, Jennifer Tee en Nicky Zwaan. 26 mei t/m 30 juni, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Paper en zout

De vijf kunstenaars die hun nieuwe werk presenteren op de tentoonstelling Paper en zout in Galerie Paul Andriesse maken allemaal gebruik van papier als drager. Marlene Dumas schildert met gewassen inkt en waterverf voorstellingen met een erotische lading, Antonietta Peters maakt kleine, tweekleurige aquarellen van landschappen en Suzan Frecon schildert op antiek Indiaas papier. De werken van Britta Huttenlocher en Henri Jacobs zijn abstracter van aard en bestaan uit patronen en rasterstructuren. 26 mei t/m 30 juni, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Outline

De tentoonstelling Its Done But Is It Dead? gaat in op de hernieuwde belangstelling voor performances. Deze kunstvorm was in de jaren zeventig zeer populair en lijkt nu opnieuw door hedendaagse kunstenaars te zijn ontdekt. In Galerie Outline zijn overblijfselen en registraties te zien van de performances die Tero Nauha, Mark Bain, Christine Tauber en Judith Witteman tijdens de opening op 12 mei hebben opgevoerd. Op zaterdag 26 mei vindt vanaf 18u een tweede performance-avond plaats. T/m 16 juni, Oetewalerstraat 73, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u.

Johan Grimonprez

Zijn videofilm Dial History over vliegtuigrampen en kapingen was de sensatie van de laatste Documenta. Met de werken Inflight en Im a bit like you, Im a bit in the clouds vervolgt kunstenaar Johan Grimonprez zijn onderzoek naar het gebruik van massamedia als politiek instrument. Op speelse, maar soms ook morbide wijze vergelijkt de Belg de strategieën van de beeldenstormende kunstenaar met die van de vliegtuigkapende terrorist. Zijn expositie in de Flatland Galerie bestaat o.m. uit een tijdschrift en inflight lounge met een video- en audiotheek. 25 mei t/m 17 juni, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m zo 12-17u.

En verder

Schilderijen van Zebedee Jones t/m 9 juni in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; schilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 16 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; foto's van Sara Blokland t/m 8 juni bij Van Zoetendaal, Lijnbaansgracht 109, Amsterdam; foto's van Wijnanda Deroo t/m 28 juni in Galerie VanKranendonk, Westeinde 29, Den Haag; fotowerken van Andrea Stieltjes en schilderijen van Wim Bosch t/m 10 juni in Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; sculpturen en collages van Lidy Jacobs t/m 17 juni in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam;