Premie van 36 pct bij bod op Kempen

Het Belgisch/Franse Dexia wil de Nederlandse zakenbank Kempen & Co kopen voor 1,05 miljard euro (2,3 miljard). Dat komt neer op een premie van 36 procent op de gemiddelde koers van de laatste 40 handelsdagen. ,,Zeker geen `knock out'-bod'', reageerde vanochtend Alex Otto, directeur aandelenbeleggingen van Delta Lloyd, grootaandeelhouder van Kempen & Co.

Dexia en Kempen & Co maakten gisteren het voornemen bekend. Dexia wil Kempen met dochter Labouchere laten samengaan, waardoor een onderneming met 1.250 werknemers ontstaat. Of het bod zal slagen, hangt van de grootaandeelhouders van Kempen & Co. Bijna 75 procent van de bank is in vaste handen, onder meer van ABN Amro, Fortis, ING en Delta Lloyd. ,,Op het eerste gezicht lijkt het me geen hoog bod. De slingers blijven voorlopig in de la'', aldus Otto van Delta Lloyd. De andere aandeelhouders onthouden zich van commentaar.

Vorig jaar zette Dexia al een grote stap op de Nederlandse markt met de overname van de bank Labouchere van verzekeraar Aegon. Het financiële conglomeraat betaalde 2 miljard gulden voor deze effectenbank, die bekend is van zijn internetbroker Alex en Legio Lease. De fusie tussen Kempen en Labouchere moet over een jaar of drie 88 miljoen gulden aan besparingen opleveren.

De twee banken kennen volgens bestuursvoorzitter van Kempen & Co, Joop Krant, weinig overlap. Kempen richt zich vooral op zakelijke klanten, onder meer als adviseur en begeleider van aandelenplaatsingen. Labouchere bedient vooral particuliere beleggers.

Als de transactie doorgaat verdwijnt Kempen als een van de laatste zelfstandige banken van de beurs. ,,We hebben altijd gezegd een onafhankelijke instelling te zijn, tenzij er iemand langskomt met een uitdagend en aantrekkelijk bod. De afgelopen periode hebben we met verschillende partijen gesproken en dit was de beste'', aldus Krant.

Krant pagina 14

Kempen pagina 15