PASTA EN BIEFSTUK

Bas van de Goor (29), volleyballer. Speler van het Italiaanse Sisley Treviso met 295 interlands. Olympisch kampioen in Atlanta '96, Europees kampioen in '97.

Als speler in de Italiaanse competitie staat er bij Bas van de Goor dagelijks een pasta op het menu. Lekker, vindt hij, en goed voor de koolhydraten. Daarnaast peuzelt hij ten minste drie keer week een biefstuk naar binnen. Op voorspraak van de krachttrainer van zijn club Sisley Treviso, die hem adviseerde met enige frequentie rood vlees te eten. Om bloedarmoede tegen te gaan en het ijzergehalte op peil te houden.

Ter aanvulling gebruikte Bas van de Goor tot voor kort het voedingssupplement Supradyne. Maar sinds Edgar Davids en Frank de Boer zijn betrapt op nadrolon en verdachtmaking in de richting van suppletie gaat, is hij daar mee gestopt. De angst zit er goed in. ,,Ik moet er niet aan denken betrapt te zullen worden, terwijl je veronderstelt onschuldige middelen te gebruiken. Als ik afga op de body language van Frank de Boer zeg ik: hij is onwetend. En als het niet nodig is, blijf ik liever van de pillen af. Dat geldt ook voor creatine. Dat spul heb ik een half jaar gebruikt en ben daar mee gestopt, omdat ik geen verbetering merkte. En ik heb geen zin om pillen te slikken waar ik geen baat bij heb.''

Het vitaminepreparaat Supradyne gebruikt Bas van de Goor sinds hij bij het Nederlands team speelt. Daar werd het middel geadviseerd. En het beviel hem goed, zodat hij het is blijven slikken. De volleyballer moest zijn voorraad wel uit Nederland halen, want in Italië is Supradyne niet verkrijgbaar.

Eens in de zes weken wordt Bas van de Goor door de clubarts medisch onderzocht. En zonodig krijgt hij staalpillen of vitamine C voorgeschreven. Angst voor verkeerde middelen heeft hij niet, ook omdat de volleyballer alle dopingcontroles goed is doorgekomen. Maar sinds de affaire Davids, die in Italië vanzelfsprekend nogal stof heeft doen opwaaien, is hij op zijn hoede. En niet omdat hij sedertdien als enige Nederlander binnen de club het mikpunt is van Davids-grappen.

    • Henk Stouwdam
    • Mark Hoogstad