NIET ALTIJD PATAT

Jan Maarten Heideman (27), marathonschaatser. Drievoudig Nederlands kampioen, tweevoudig winnaar KNSB Cup en winnaar Alternatieve Elfstedentocht 2001 in Finland.

Het voedingspatroon van Jan Maarten Heideman blinkt uit door eenvoud: 's ochtends ontbijt, 's middags een paar boterhammen en 's avonds een warme maaltijd. Kortom, de schaatskampioen eet gewoon wat de pot schaft. En de vette hap laat hij evenmin staan. ,,Maar wel met mate. Ik eet niet elk dag patat.''

Voedingssupplementen zijn aan Heideman niet besteed. Hij schaatst puur natuur en wil dat blijven doen. ,,Waarom zou ik mijn voeding veranderen? Ik voel me de laatste drie jaar fantastisch en heb veel gewonnen. Er is geen enkele reden om mijn eetgewoonten aan te passen.''

Eens per jaar laat Heideman zijn bloed onderzoeken. Als het ijzergehalte dan aan de lage kant is, probeert hij dat eerst met appelstroop en jus d'orange op peil te brengen. Pas als dat niet toereikend blijkt, wil de schaatser wel eens een staaltablet nemen.

Niet dat Heideman op het gebied van aanvullende voeding wereldvreemd is. ,,Ik praat met een collega-fysiotherapeut, die weet heeft van orthomoleculaire therapie, wel eens over voedingssupplementen. Hij geeft me dan ook adviezen. Maar daar doe ik niets mee. Waarom zou ik? Pas als de noodzaak zich aandient, wil ik me wel eens in suppletie verdiepen. Maar dan alleen in kwaliteitsspullen. Ik wil niet het risico van Edgar Davids en Frank de Boer lopen. Daar moet ik niet aan denken.''

Op dat moment dat Heideman die woorden uitspreekt, komt collega-marathonschaatser Erik Hulzebosch de kamer binnenlopen. Voor een kraambezoek, want Heideman is onlangs voor de tweede keer vader van een dochter geworden. ,,Ik zal eens aan Erik vragen of hij voedingssupplementen gebruikt'', neemt hij zelf het initiatief. ,,Ja, dagelijks een droge worst'', brult Hulzebosch. Waarna hun gulle lach de kamer vult. Heideman, nahikkend van plezier: ,,Je weet genoeg? Ja, dat dacht ik al.''

    • Henk Stouwdam
    • Mark Hoogstad