Melk goed voor de botten? Helemaal niet

Een rondgang langs de drogisterij, een kruidendokter en een virtuele vitaminewinkel levert een keur aan adviezen op.

HET MEISJE VAN DE Etos aan het Spui in Den Haag gaat voor het schap met vitaminen staan. Ze vraagt aan de verslaggeefster hoe oud ze is, hoeveel ze weegt, wat ze aan sport doet. En wat ze eet. ,,Drink je ook melk?'', vraagt ze. De verslaggeefster eet gezond, stelt ze vast. Maar `wat extra' is altijd goed. ,,Je kunt Centrum proberen.'' Ze pakt een potje en begint het etiket te bestuderen. ,,Kijk, hier zit veel B12 in. Dat is goed tegen vermoeidheid en stress.'' Ze pakt ook een potje Femfit van Davitamon en kijkt wat daar in zit. Opeens bedenkt ze zich. ,,Je moet gewoon ons huismerk nemen'', zegt ze. ,,Daar zitten ook kruiden in. Die zijn echt erg goed.'' Bijenpollen. Engelkruid. Siberische ginseng. Koninginnegelei. Vijftig tabletten voor 14,95 gulden. ,,Goed voor je haar. En je blijft er jong van.'' De verslaggeefster vraagt hoe het meisje van de Etos dat weet. Het meisje kijkt verbaasd. Ze zegt: ,,Dat weet iedereen.''

Verderop op het Spui is de winkel van dokter Qui, het Chinees Geneeskruiden Huis. In de etalage hangen foto's van blote benen en billen, oksels en ellebogen. Er zitten witte schilfers op, rode bultjes, zwarte bloedkorsten met randen opgedroogde pus. Daarnaast hangen brieven van klanten. Ik had last van eczeem in mijn gezicht. Op aanraden van de familie ben ik hier terechtgekomen. Na een week was het nagenoeg verdwenen. De winkel van dokter Qui is nog dicht, maar bij de deur is een vakje met folders. Daarin staat dat men hier voor alles terecht kan. Voor vermoeidheid en gebrek aan energie, voor pijn, voor ouderdom, voor hernia, voor vrouwenziekten, voor hartinfarcten. De verslaggeefster komt straks terug!

Intussen gebeld met Joost Hazes, de voedingsdeskundige van MedicoVision, de nieuwe sportschool in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Die zou, zegt hij, ,,heel graag'' advies geven over vitaminen en andere voedingssupplementen. Maar nu even niet. Hazes is ,,betrokken bij de twee jongens'', de verslaggeefster moet begrijpen dat ,,het nu allemaal erg gevoelig ligt''. Hij bedoelt de twee voetballers die te veel nandrolon in hun urine hadden. Hij raadt aan om op de website van Vitamins Direct te kijken, het postorderbedrijf van een goede bekende van hem, David Gorbach.

Ingetikt: www.vitamins.nl. Terechtgekomen in een warenhuis vol beloften. Klik maar aan en je leert hoe je fit en jong kunt blijven, hoe je hardere spieren en een gezondere geest kunt krijgen, een beter werkend hart, meer libido. Maar niet zomaar. Eerst dit: voedingssupplementen wérken, mits je basisvoeding deugt en je aan sport ofwel lichaamsbeweging doet. Ben jíj bereid om te leren?

De verslaggeefster meent dat ze voldoet aan de voorwaarden en wil graag jong blijven. De website adviseert: Tribex. Zestig tabletten voor 49,95 gulden. Wat doen ze? Met Tribex kan je je hormonale niveaus op een volstrekt natuurlijke en veilige manier optimaal verhogen. En: Tribex bevat verschillende kruiden die tezamen veel verschillende fytosterolen bevatten die je lijf kan gebruiken om meer testosteron aan te maken. En: Als je niet traint heeft Tribex geen effect op je spiergroei, maar zal het wel je geslachtsdrift omhoog brengen.

Toch maar even per e-mail advies gevraagd aan de voedingsdeskundige van Vitamins Direct. Vrouw, zo oud, zoveel beweging, zulke eetgewoonten, wil weten of ze meer moet slikken dan de vitamine C die ze nu dagelijks neemt. Ze heeft geen klachten, is alleen soms moe.

De volgende dag komen, per electronische post, de adviezen om `energiek en fit' te blijven. Goed eten, veel slapen en het gebruik van een `hoogwaardige multi die al je tekorten zal dekken'. Vermoedelijk is er een tekort aan B-vitaminen en sporenelementen. Het beste is, zegt de adviseur, om eerst een tijdje co-enzym Q-10 te gebruiken `tot je weer bent opgeladen'. Dat co-enzym zit in Heartbeat, alles-in-één nutriënten. Heartbeat, zestig tabletten voor 60 gulden, voedt `hartweefsel, bloedvaten, hersenen, longen, lever, nieren, zenuwen en afweersysteem'. Met afweerversterkende farmaceutische stoffen, krachtige westerse en oosterse kruidenextracten, sporenelementen en hoge doseringen vitaminen en mineralen.

,,Heb je gezien dat de Amerikaanse vereniging van huisartsen zich positief heeft uitgesproken over het gebruik van voedingssupplementen?'' zegt David Gorbach van Vitamins Direct door de telefoon. ,,Daar ben ik zó blij mee.'' Hij vertelt dat hij biochemie heeft gestudeerd aan de universiteit. Hij zegt dat hij zich met zijn website concentreert op de `intelligente gebruiker'. ,,Mensen moeten eerst zelf snappen dat ze goed moeten eten en veel moeten bewegen.'' Voedingssupplementen zijn `extra'. Dagelijks merkt hij hoe weinig mensen weten van wat gezond is. ,,Drink je veel melk?'', vraagt hij. Ja, dat dacht hij al. ,,Nederlanders denken dat dat goed voor ze is. Maar nergens komt zoveel botontkalking voor als in Nederland.'' Hij zucht. ,,Botontkalking komt niet door gebrek aan calcium, maar door gebrek aan magnesium!'' Hij zucht nog een keer. ,,Te veel melk drinken verstoort de balans tussen magnesium en calcium.''

Weer teruggegaan naar de winkel van dokter Qui aan het Spui in Den Haag. Hij is er nog steeds niet. Door de telefoon zegt een assistent dat er een afspraak voor een consult kan worden gemaakt. De verslaggeefster zal zich moeten voorbereiden op vragen over eetlust, voeding, spijsvertering, stoelgang en urine. Ook lichaamstemperatuur, bloedsomloop, zweetproductie, energieniveau en emotionele gesteldheid zullen aan de orde komen. De arts zal uitgebreid naar haar tong kijken. Heeft de verslaggeefster nog speciale klachten? Moe? ,,U moet geen chemische middelen meer nemen. U moet wachten op de kruiden van dokter Qui.''

    • Jannetje Koelewijn