Levensles

Sweet November van Pat O'Connor (Circle of Friends) is een film die mikt op een publiek van meisjes die graag jongens willen redden en van jongens die graag fantaseren over rare meisjes, omdat alle gewone meisjes ouders hebben bij wie je op bezoek moet. Hij is dus gebaseerd op een romantisch misverstand, maar doet dappere pogingen alsof niemand, geen enkele film, dat ooit nog heeft doorgehad. De jongen die in de romantische dramadraak Sweet November (de gemoderniseerde remake van een weinig bekende gelijknamige film van Robert Ellis Miller uit 1968) zo'n raar meisje ontmoet, wordt gespeeld door Keanu Reeves. Hij is de snelle reclamejongen die nodig eens een lesje in menselijkheid moet hebben en dat krijgt hij. Van Charlize Theron, tegenover wie hij eerder stond in The Devil's Advocate. In een koket samenraapsel van lekkere doeraktruien, soepelvallende rokken en lompe schoenen beent zij zijn leven binnen en verklaart hem tot haar volgende project. Als hij het aandurft om zich één maand aan haar over te leveren, zal zij ervoor zorgen dat hij een vrijer en blijer mens wordt, of woorden van vergelijkbaar vage strekking. De enige overtuigingskracht die Theron hiervoor heeft meegekregen is haar sex-appeal. Zelfs tegen de tijd dat de film de reden voor Therons missie openbaart, verzuimt hij haar motieven te verklaren. Een kleine verwijzing naar haar familieachtergrond doet vermoeden dat er hier en daar wat is weggemonteerd, ten gunste van bijvoorbeeld de natte kleren-scène in de regen die in Hollywood zo goed tot kussen leidt.

Sweet November. Regie: Pat O'Connor. Met: Keanu Reeves, Charlize Theron, Jason Isaacs, Greg Germann, Liam Aiken, Lauren Graham. In 18 theaters.

    • Dana Linssen