Kuip gevuld met supporters Twente

De Rotterdamse Kuip is morgenavond voor driekwart gevuld met supporters van FC Twente, die massaal uitrukken voor de bekerfinale tegen landskampioen PSV. FC Twente wordt gesteund door ongeveer dertigduizend toeschouwers, die een voor een in de rode clubkleuren plaatsnemen op de tribune.

De spelers van FC Twente mogen morgen hun traditionele shirt niet aantrekken. PSV heeft na loting het `thuisvoordeel' gekregen en speelt daarom in het eigen rood-wit gestreepte shirt. Een verzoek van FC Twente om voor één keer af te wijken van de bondsregels, werd door PSV in de wind geslagen. Volgens trainer Eric Gerets speelt iedere voetballer liever in zijn `thuisshirt'.

Ondanks de geringe steun van de eigen achterban – er komen nog geen tienduizend Brabanders naar Rotterdam – is PSV morgenavond favoriet tegen FC Twente. De Eindhovense ploeg won dit seizoen beide onderlinge duels en heeft in de competitie het dubbele aantal winstpunten vergaard. De club uit Enschede bezet na de voorlaatste speelronde de twaalfde plaats. PSV werd vorige maand al kampioen en kon zich net als FC Twente rustig voorbereiden op de bekerfinale.

Bij FC Twente zit coach Fred Rutten voor het laatst in de dug-out. Hij was als speler en trainer meer dan twintig jaar actief voor de club. Rutten treedt deze zomer in dienst van PSV, waar hij de functie van hoofd opleidingen krijgt toebedeeld. Hij wil ,,afscheid nemen in stijl'' en zegt geen last te hebben van belangenverstrengeling. Door de landstitel van PSV is FC Twente als bekerfinalist sowieso verzekerd van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Bij PSV speelt Ruud van Nistelrooij zijn laatste officiële wedstrijd. Hij verhuist deze zomer naar Manchester United. Doelman Ronald Waterreus is op tijd hersteld van een spierscheuring in zijn kuit. Hij wil niet graag plaatsmaken voor de jonge reservedoelman Gino Coutinho, die hem de laatste weken verving.

De meeste ogen zijn morgenavond gericht op Jan Vennegoor of Hesselink. De spits van FC Twente staat in de belangstelling van zowel PSV als Feyenoord. Hij heeft zelf een lichte voorkeur voor de Rotterdamse club en wordt in de Kuip nauwlettend gadegeslagen door de trainersstaf van Feyenoord.

Vennegoor of Hesselink heeft ook aanbiedingen uit het buitenland op zak, maar geeft de voorkeur aan een Nederlandse topclub. De onderhandelingen beginnen na de bekerfinale.