Kuifje is ineens in `Chinees' Tibet

Gisteren verliep de dag niet helemaal zoals Fifi Chang had gedroomd. Zij reisde al dagen met de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, door China om aanwezig te kunnen zijn bij de feestelijke doop van het allereerste niet-clandestiene Kuifje-album in de Volksrepubliek. Haar vader had model gestaan voor de Chinees Chang, die voorkomt in De Blauwe Lotus (1936). Chang is al overleden. Dochter Fifi, die intussen in België woont, vertegenwoordigde hem gisteren bij de lancering van De Blauwe Lotus in het Chinees, op de Belgische ambassade in Peking.

De Belgische minister hield een speech. Een Chinese minister, de directeur van uitgeverij Casterman en Fifi Chang volgden. Allen roemden op hun eigen manier de Chinees-Belgische betrekkingen die dankzij `ambassadeur Kuifje' nu een nieuwe fase zouden ingaan. Na de ceremonie viel het kleed van het bord met de Chinese omslagen.

Toen ontdekte een Chinees sprekende Belgische journalist dat Kuifje in Tibet door de Chinese uitgeverij was veranderd in Kuifje in Chinees Tibet. Een politiek statement: China voelt niets voor onafhankelijkheid van Tibet. Uitgever Casterman wist van niets. Fifi Chang had intussen ontdekt dat de naam van haar vader verkeerd was gespeld. De weduwe van Kuifje-tekenaar Hergé, Fanny Rodwell, liet meteen vanuit Europa weten dat zij de verandering niet zou accepteren. Aller ogen waren op minister Michel gericht. Maar die was niet van plan zijn Europees-Chinese toenaderingspogingen te laten vergallen door een `misverstand' tussen twee particuliere uitgevers.

Het enige Kuifje-album dat niet in China verschijnt is `Kuifje in het land van de Sovjets' (oorspronkelijk in 1929 verschenen, de Nederlandse editie is van 1988), vanwege de – volgens de Chinezen – anti-communistische lading. Misschien wacht `Kuifje in Tibet' hetzelfde lot. Casterman beraadt zich over een strategie. Fifi Chang reist, een illusie armer, vrijdag weer met de ministeriële delegatie terug naar het land van Kuifje.

    • Caroline de Gruyter