Krant krijgt alsnog zijn bank

Bestuursvoorzitter Joop Krant loodst zakenbank Kempen & Co naar een fusie met Labouchere, een oude liefde. Zij het nu onder Belgische vlag. Het is alleen de vraag of de strategische aandeelhouders als ING, Fortis en ABN Amro een geduchte concurrent zullen toelaten op de beursvloer.

Met Jos Streppel, toenmalig directeur van Aegon-dochter Labouchere, kwam Krant er een paar jaar geleden niet uit. De beurscoryfee moest toezien hoe effectenbank Labouchere een mislukte fusiepoging deed met branchegenoot AOT en vervolgens werd ingelijfd door Dexia, een snelgroeiend Belgisch financieel conglomeraat. Toen de Belgen eind vorig jaar voor het eerst met Krant in Hotel de l'Europe spraken, bleek hoe ambitieus zij waren.

Nu, ruim vijf maanden later, lijkt de klus geklaard. Effectenbank Labouchere, qua omzet en winst twee keer zo groot als Kempen, gaat met de zakenbank op in de nieuwe combinatie die Dexia Nederland zal heten. En wie wordt de baas? Inderdaad, de bestuursvoorzitter van Kempen & Co zelf. Hij wordt voorzitter van een zeskoppige raad, met de helft Labouchere-bloed en de andere helft Kempen. De Belgen bieden ruim 1 miljard euro voor de zakenbank, waar hijzelf voor 6,5 procent eigenaar van is. Als de deal doorgaat vangt Krant ruim 150 miljoen gulden. Het personeel heeft zicht op ruim 30 miljoen gulden optiewinst, een kleine ton per werknemer.

Kempen & Co had heel wat troefkaarten in de onderhandelingen. Sinds jaar en dag weet Kempen & Co (335 werknemers) de begerige blikken op zich gericht van grote concurrenten uit binnen- en buitenland. De Amsterdamse effectenbank heeft optimaal gebruik gemaakt van de nissen in de markt die niet worden gebruikt door de grote financiële concerns. Met Orange Fund, een beleggingsfonds dat zich toelegt op kleine en middelgrote ondernemingen, wist de bank jarenlang bovengemiddelde resultaten te boeken. Directeur Willem Burgers van Orange Fund kent de directeuren en hun strategie en geeft ze soms ook ongevraagd advies. Er gaat nauwelijks een aandeelhoudersvergadering voorbij zonder de aanwezigheid van Orange Fund. Niet voor niets gaat Willem Burgers door het leven als de ongekroonde koning van de lokale markt.

Bij de kleine beursgangers heeft Kempen eveneens een positie veroverd. De bank trad in 2000 onder meer op als lead manager bij de beursgang van SNT (waarde 75 miljoen euro), bij de aandelenplaatsing van Macintosh (waarde 26 miljoen euro) en als adviseur bij de verkoop van de Gran Dorado Group.

De adviseurs van Kempen hebben zichzelf al eerder op de kaart gezet met een ingenieuze belastingtechnische sluiproute voor aandeleninkopen. Bij de ontvlechting van toenmalig papier- en verpakkingsbedrijf KNP BT werd de `Kempen-route' voor het eerst ingezet om op een fiscaal aantrekkelijke manier kapitaal naar beleggers terug te sluizen.

De kleine zakenbank is daarbij zeer winstgevend. Een werknemer verdiende bijvoorbeeld vorig jaar netto voor zijn aandeelhouders 412.000 gulden. Bij Labouchere ligt dat gemiddelde ruim een ton lager. Alle grote financials zijn ooit wel eens aan de deur geweest op de Herengracht 180, waar het statige kantoor van Kempen & Co zetelt.

,,Wij wilden altijd onafhankelijk blijven, maar op gegeven moment wil je toch internationaler kunnen werken en je klanten ook in het buitenland kunnen bedienen', zei Krant gisteren. Een Nederlandse partij zag hij echter niet zitten. ,,ING heeft het zakenbankieren min of meer opgegeven, Fortis heeft er ook niet echt grote ambities mee. Dan kom je al snel bij ABN Amro terecht, maar dat zou voor ons niet al te gunstig zijn.'

Ook Krant kan zich nog herinneren hoe het met die andere zakenbank, MeesPierson, is gegaan. Als dochter van ABN Amro concurreerde deze bank te veel met zijn moeder op het gebied van investmentbanking. ABN Amro verkocht MeesPierson vervolgens aan Fortis. De laatste liet het bedrijf opgaan in Fortis Bank. MeesPierson bestaat nu vooral nog als merknaam.

Handig voor Kempen en Labouchere is dat Dexia in Nederland nog in de opbouwfase zit. Het samenklonteren en integreren van beide bedrijven zal tot weinig overlap en helemaal niet tot banenverlies leiden, zo wordt bezworen. Hoe anders zou dat zijn geweest wanneer Kempen in handen was gevallen van een van de Nederlandse financiële spelers. De vraag is of zij, waaronder de strategische aandeelhouders als ING, Fortis, ABN Amro en Friesland Bank, Kempen zo makkelijk zullen laten gaan. Het fusiebedrijf kan met behulp van Dexia uitgroeien tot een concurrent van formaat op het Damrak. Waarom zouden partijen als Fortis en ABN Amro mee willen werken met het neerzetten van een nieuwe, geduchte concurrent op de markt?

Gerectificeerd

In het artikel Krant krijgt alsnog zijn bank (in de krant van woensdag 23 mei, pagina 15) werd gesteld dat Kempen & Co optrad als lead manager bij de beursgang van SNT. Dit is feitelijk onjuist. Fortis Bank trad op als lead manager en bookrunner bij de beursgang van SNT. Het syndicaat bestond verder uit ING Barings en Kempen & Co als co-lead managers.

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester