Koers Kempen stijgt met een derde na bod

De koers van het aandeel Kempen & Co schoot vanochtend met ruim 30 procent omhoog nadat de Belgische-Franse bankverzekeraar Dexia gisteren een overnamebod van 1 miljard euro op de zakenbank deed. Onder beleggers bestond vanochtend aanzienlijk minder belangstelling voor technologie-aandelen dan gisteren. De AEX-index daalde met 0,6 procent naar 600,8 punten.

De TMT-sector moest inleveren nadat de koersen eind vorige week aan een stijging waren begonnen. Chipmachinefabrikant ASM Lithography daalde met ruim 4 procent naar 30,61 euro. Telecombedrijf KPNQwest daalde met 1,8 procent naar 14,78 euro. De koers van Philips daalde met 2,8 procent. Uitgeversconcern VNU verloor vanochtend ruim 3 procent.

Aan de Midkap-index was supermarktconcern Laurus een opvallende stijger. Vorige week introduceerde het bedrijf zijn nieuwe Konmar winkelformule. De koers van Laurus steeg met 2 procent naar 7,65 euro.

ICT-bedrijf Management Share heeft vanochtend voor enkele dochters het faillissement aangevraagd. Vorige week vroeg de onderneming al uitstel van betaling aan. Het lukte niet om investeerders te vinden. Rond het middaguur was de koers niettemin gestegen met 3,3 procent.

In Tokio waren beleggers tijdens de afgelopen handelsdag voorzichtig vanwege de aanstaande bekendmaking van winst- en omzetcijfers van enkele grote banken. Mizuho holding, de grootste bank ter wereld, verloor 2,5 procent waardoor de koers van de Nikkei-index nauwelijks kon reageren op de toegenomen belangstelling voor technologie-aandelen die in de Verenigde Staten te zien is. De Nikkei zakte met 0,2 procent naar 14.067,7 punten.

In New York werden de blue chips teruggedreven ten gunste van de technologie-aandelen. De Dow Jones daalde met 0,7 procent naar 11.257, 2 punten. Toch bleef de winst van technologiebeurs Nasdaq beperkt. ,,Het is tijd om een beetje te verteren na de rally van de afgelopen dagen'', aldus een handelaar tegen persbureau Reuters. De Nasdaq steeg met 0,4 procent naar 2.313,8 punten.

In Londen daalden vanochtend de koersen van telecom-, media- en oliefondsen. Vodafone en Cable & Wireless zagen de koersen dalen. British Telecom verloor 2 procent. Door de grootte van het fonds verloor de FTSE daarmee 16 punten. Aan het eind van de ochtend was de FTSE met 0,4 procent gedaald naar 5.950,2 punten.

Ook de CAC-40 index in Parijs verloor terrein. In de technologiesector zagen onder meer Cap Gemini en chipfabrikant STMicroelectronics de koers met respectievelijk 1,3 en 1,2 procent dalen. De sfeer onder beleggers in de sector werd vooral beïnvloed door het bericht dat chipmachinefabrikanten uit de VS het aantal orders met 41 procent zagen dalen. De CAC-40 daalde vanochtend met 0,4 procent naar 5.672,5 punten.

In Frankfurt ging chipfabrikant Infineon voorop in de sector met een koersverlies van 2,2 procent. De Duitse DAX-index daalde met 0,3 procent naar 6.288,7 punten.

Een verslag van de ontwikkelingen op de beurs van morgen (Hemelvaart) verschijnt vrijdagochtend op www.nrc.nl.