KINDERAGENDA

Kinderfestival

Ze komen uit Accra, de hoofdstad van Ghana, de Ghana Junior All Stars en ze laten een mix van Ghanese popmuziek, acrobatiek en echte Afrikaanse dans zien. Deze groep is één van de hoofdattracties op Het Wereld Kinderfestival dat van 26 mei t/m 24 juni in 12 steden in Nederland en België wordt gehouden. Zaterdag 26 en zondag 27 mei staat het kinderfestival in Rotterdam en is het onderdeel van het Western Union Dunya Festival in het park rondom de Euromast. Retourtje Ghana-Suriname-Nederland heet het programma en behalve muziek en dans uit Ghana is er de groep Pikin Fu Fimba uit Suriname. Bun Sani & Juniors komen uit Den Haag en maken Surinaamse kawina-muziek. Zondag is het officiële Wereldfestivalprogramma en zaterdag geven allerlei vechtsporters een demonstratie. Ook is er een schoolproject van 150 basisscholen in Nederland en België; aan de hand van lesmateriaal en gastlessen in de klas maken kinderen kennis met de kunst en cultuur van Ghana.

*Wereldkinderfestival Retourtje Ghana - Suriname - Nederland op 26 mei van 12u30-17u op verschillende openluchtpodia in de binnenstad van Oosterhout, 26 mei van 15-18u (niet het officiële programma) en zo 27 mei van 13-17u in het park bij de Euromast, Rotterdam (onderdeel van het Dunya Festival), do 31 mei vanaf 19u in Diligentia, Lange Voorhout 5, Den Haag. De toegang in Oosterhout en Rotterdam is gratis; de kaarten in Diligentia zijn ƒ7,50 voor kinderen tot 12 jaar, vanaf 12 jaar ƒ12,50 res 0900-4104104. Inl www.wereldkinderfestival.nl.

Speurders gezocht

Tijdens een treinreis van Parijs naar Istanbul verdwijnen van de ene op de andere dag allemaal dure, maar vooral ook zeldzame voorwerpen. Niet alleen sieraden van rijke dames, maar ook mooie eetborden, kristallen glazen en zilveren messen en vorken zijn plotseling nergens meer te vinden. Samen met de conducteur is het jouw taak om al die voorwerpen op de expositie Droomreizen, 125 jaar Wagon-lits in het Nederlands Spoorwegmuseum terug te vinden. Als je goed zoekt ontdek je ook nog dat ergens in de trein een heel bijzondere, zeldzame schat verborgen is.

*Speurtocht in het Nederlands Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht t/m 28 okt van di t/m vrij van 10-17u en op za en zo van 11u30-17u. Toegang kinderen 9,50 en volwassenen 15. De speurtocht is gratis. Inl 030-2306206.

Pennenprofessor

Benieuwd naar de vorm van een saxofoonvulpen, de Hong Kong-vulpen waarmee in 1979 de overgave aan China werd ondertekend en de gouden vulpen die speciaal voor de paus werd ontworpen. Nog tot 4 juni zijn ze in het Scryption te zien: de allereerste (uit 1884), de duurste, goedkoopste, gewoonste en de meest bijzondere vulpen. Speciaal voor kinderen van 8 t/m 13 jaar is een doetocht: de Pennenprofessor. Door het doen van allerlei wetenschappelijke proefjes wordt de werking van de vulpen uitgelegd en ook kunnen kinderen zelf een vulpen maken.

*Schrijver in de dop, vulpenexpositie en doe-tocht De Pennenprofessoor voor kinderen van 8 t/m 13 jaar tot 4 juni in het Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Open di t/m vr van 10-17u, za en zo van 13-17u. Toegang kinderen t/m 12 jaar 4, vanaf 12 jaar 6. MJK gratis.

Inl 013-5800821 of www.tref.nl/tilburg/scryption.

Circus

Altijd al in het circus willen werken en jaloers op de kinderen, die zoals laatst in Het Jeugdjournaal te zien was, mochten werken in het Cirque du Soleil. Kom dan naar de Eerste Kinderfestatie die van donderdag 24 t/m zaterdag 26 mei in de IJsselhallen in Zwolle wordt gehouden. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen zich daar in het circusleven storten. Professionele circusartiesten geven workshops en treden zelf ook op tussen 10 en 17u. Er zijn motorclowns die stunts uithalen in een grote ton, een ponypiste, een circuit met o.a. trapskelters en radiografisch bestuurbare auto's en optredens van Dirk Scheele en Prinsen & Prinsessen.

*Kinderfestatie van 24 t/m 26 mei dag van 10-17u in de IJsselhallen, Rieteweg 4 in Zwolle. Toegang ƒ17,50 per persoon excl reserveringskosten Res 0318-622336. Inl www.kinderfestatie.nl

Gouden vlinders

In de tropische vlindertuin van het Noorder Dierenpark vliegen gouden vogelvlinders rond. Ze hebben een spanwijdte van wel 20 centimeter, komen oorspronkelijk uit tropisch Azië en zijn gekweekt in een vlinderkwekerij. Spectaculair is de baltsvlucht van de vogelvlinders, op het zonnigste moment van de dag zo tussen 12 en 13u. Het vrouwtje, te herkennen aan de rij zwarte tippen langs de rand van haar gele achtervleugels wordt in de lucht achtervolgd door het mannetje. Regelmatig duikt hij onder haar om vlak voor haar kop omhoog te vliegen en met zijn vleugels langs haar antennes te strijken. Met die antennes kan het vrouwtje het speciale liefdesparfum van het mannetje ruiken. In de vlindertuin staan speciale planten waar de vlinder haar eitjes kan leggen: de Aziatische pijpbloem. De plant is giftig, maar de rupsen van de vogelvlinder trekken zich daar niets van aan; ze eten enorm veel en lijken wel op Rupsje Nooitgenoeg.

Als je het mooiste gekleurde dier in de kudde bent, word je dan automatisch de baas van de kudde? Over het dier als leider gaat het boekje Baas boven Baas, leiderschap bij dier en mens, dat wordt uitgegeven in de serie Zoo-informatie. Over de macholeiders uit het dierenrijk, topvrouwen, troonopvolging, samen aan de top en de sterkste eerst.

*Gouden vogelvlinders in het Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Open dag van 09-17u van 1 juni tot 1 sept tot 18u, zo ook tot 18u. Toegang ƒ25 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar en vanaf 10 jaar ƒ30. Baas boven Baas, leiderschap bij dier en mens is voor ƒ8,50 te koop bij de souvenierwinkel of door overmaking van ƒ12 op giro 927586 tnv van het Noorder Dierenpark, onder vermelding van Baas boven Baas. Inl 0591-618800.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker