Hooligan krijgt vijf jaar

De Duitse voetbalsupporter Markus Warnecke is gisteren veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor het ernstig verwonden van de Franse agent Daniel Nivel. De 30-jarige Warnecke werd door de rechtbank in het Franse Saint-Omer schuldig bevonden aan het, samen met andere relschoppers, aanvallen van Nivel, op 21 juni 1998 voor de WK-wedstrijd Duitsland-Joegoslavië.

Nivel liep daarbij ernstig hoofdletsel op, lag zes weken in coma en kan sindsdien zijn beroep niet meer uitoefenen. Nivel woonde met zijn vrouw het proces bij. De officier van justitie had 's ochtends tien jaar tegen Warnecke geëist. De verdediging vond deze eis ,,niet gerechtvaardigd''.

Getuigen legden tegenstrijdige verklaringen af en alleen een jongen van twaalf verklaarde dat hij Warnecke had zien slaan en schoppen. Ook collega's van Nivel legden belastende verklaringen af.