HIER EN DAAR

Kunst in het Groene Hart

Kunstliefhebbers kunnen deze zomer genieten van een bijzonder project in het Groene Hart: langs vaar- en wandelwegen, langs jaagpaden en bij historische pleisterplaatsen zijn in totaal dertig kunstwerken te bezichtigen. Het werk is te bezichtigen voor zowel watertoeristen als voor fietsers, wandelaars en automobilisten. Er zijn beelden en installaties te zien, er worden verhalen verteld, toneelgespeeld en je kunt meedoen aan workshops op diverse lokaties, in Gouda, Alphen aan den Rijn en Bodegraven.

*Maak de Groene-Hartstocht, t/m 16 sept. Inl over het programma en de kunstroute: VVV Gouda, 0900-46832888, www.gouda.nl en www.fortwierickerschans.nl

Architectuurexcursie

Op za 26 mei wordt er in Rotterdam een busexcursie gemaakt langs diverse projecten van architect J.J.P. Oud. Als mede-oprichter van de Stijlgroep was hij een van de grondleggers van de moderne architectuur in Nederland. Tussen 1918 en 1933 werkte Oud bij de gemeentelijke woningdienst in Rotterdam, waar hij oa belast was met het ontwerpen van grote complexen arbeiderswoningen. De excursie leidt oa langs het Witte Dorp, Café De Unie en het Kiefhoek-complex.

*Excursie za 26 mei, 10u30-13u. Startpunt: ArchiCenter in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Kosten: ƒ25. Inl en reserveren: 010-4369909

Meccano

Het begon een eeuw geleden allemaal met een Britse huisvader die constructie speelgoed maakte voor zijn kinderen. Daarme konden ze zelf hijskranen, treinen e.d. maken. Frank Hornby's cadeau groeide uit tot het wereldwijd beroemd geworden Meccano. In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is t/m 2 sept een expositie gewijd aan meccao. Te zien zijn tientallen modellen, zoals bruggen, vliegtuigen, hijskranen en zelfs een bijna levensgrote Harley Davidson motor.

*Expositie Meccano, t/m 2 sept in Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4, Hoorn. Toegang: volw ƒ5, 4-16 jr ƒ4. Open: di t/m zo 10-17u. Inl 0229-214001 en www.museumhoorn.nl

Beeldenroute

Ter gelegenheid van het Jeroen Bosch-jaar zijn in Den Bosch drie tentoonstellingen ingericht. Tevens is langs de oevers van het pittoreske binnenstadsriviertje De Groote Stroom is beeldenroute uitgezet. De tentoonstelling is uitsluitend per boot te bezichtigen.

*Vaartocht langs beeldenroute, t/m 28 okt. Tickets: Nachtegaalslaantje 1, Den Bosch. Di t/m zo vanaf 11u, afvaart elk half uur. De laatste afvaart is om 19u30. Prijs: volw ƒ11,50, 6-12 jr ƒ8. Inl 073-6147217. www.grootestroom.nl

Stoomtreinen

Op Hemelvaartsdag komen tal van stoomtreinen in actie. In Veendam rijdt de STAR een uitgebreide dienst met stoomtreinen vanuit Stadskanaal. Kinderen kunnen hier met een draisine rijden. Bij de EDS in het Veenpark in Bargercompascuum is de aardappelmeelfabriek onder stoom en kan het veenkoloniaal dorp per stoomtram worden doorkruist. In Overijssel vertrekken elke 40 min treinen vanuit Haaksbergen en ook het Rijssens Leemspoor is in bedrijf. Ook is het open dag in het stoomdepot Beekbergen: er is een spoorwegmarkt, er zijn rondleidingen en tussen Apeldoorn en Loenen rijden stoomtreinen. Ook tussen Hoorn en Medemblik kan op 24 mei een reis per stoomtrein worden gemaakt. Bij Ouddorp (Goeree) rijdt een stoomtram.

*Stoomtreinen op Hemelvaartsdag, informatie op www.railmusea.nl

Aspergemarkt

In het centrum van Arcen, in Noordlimburg, vindt op Hemelvaartsdag traditiegetrouw de aspergemarkt plaats. Er is een aspergebed aangelegd waar het steken wordt gedemonstreerd, op de markt worden aspergespecialiteiten geserveerd en er zijn produkten te koop als aspergewijn, aspergevlaai en aspergechocolade.

*Aspergemarkt in Arcen, 24 mei 11-18u. Inl 077-4731623

Peruaans textiel

Tunieken, hoofdbanden, lendendoeken, tasjes: het Wereldmuseum Rotterdam toont t/m 2 dec zijn verzamleing Peruaans textiel. Het oudste stuk dateert van 100 v. Chr., het nieuwste van 1500 n. Chr. In de tentoonstelling `Staaltjes van Peruaanse textielkunst en kleding van 100 voor tot 1500 na Chr.' zijn complete kostuums te zien als mede accessoires. Er is ook aandacht voor de hoog ontwikkelde weef- en versieringstechnieken.

*Expositie Peruaans textiel, t/m 2 dec in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25. Inl 010-2707178. www.wereldmuseum.rotterdam.nl

Pottenbakkersfestival

De Markt in Gouda is op Hemelvaartsdag en op vr 25 mei het toneel van circa honderd pottenbakkers uit binnen- en buitenland. Zij zijn afkomstig uit oa Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Rusland. Op een podium worden doorlopend technieken gedemonstreerd. Kinderen kunnen aan diverse workshops meedoen, zoals werken met klei en schminken.

*Pottenbakkersfestival op de Markt in Gouda, 24 mei 10-18u, 25 mei 10-17u