Het verdriet van Nederland

Terwijl Neerlands rijken zich naar Brasschaat reppen, op de vlucht voor belasting op het vermogen, steken de Belgen steeds vaker de grenzen over voor het echte werk. Dexia kocht een jaar geleden Bank Labouchere en biedt nu op Kempen & Co om de twee effectenhuizen vervolgens samen te voegen. Het conglomeraat uit Brussel is niet de enige zuiderbuur die succesvol strijdt aan het overnamefront van de Nederlandse financiële sector. De Belgische bank KBC kocht de clearingorganisatie van Labouchere, de afdeling waar effectenorders worden afgewikkeld. Daarvóór verwierf zij het Amsterdamse Keijser Effecten, een commissionairshuis aan de Keizersgracht.

Het overname-offensief van Belgische ondernemingen reikt verder dan het bank- en verzekeringswezen. Meest recent is het bod van installatiebedrijf Tractebel op branchegenoot GTI (ruim 700 miljoen gulden). Nog deze maand zal het concern de voorwaarden bekendmaken waaronder GTI van de beurs gehaald zal worden. Energieconcern Electrabel, een zusterorganisatie van Tractebel, rondde vorig jaar de aankoop van stroomproducent Epon af. Prijskaartje: een kleine 5 miljard gulden. En uitzendorganisatie Creyf's schreef geschiedenis met de inlijving van haar Nederlandse concurrent Content: na de overname deed zij tegen zichzelf aangifte bij justitie. De Belgen constateerden dat er in de laatste fase van de overnamebesprekingen op ongebruikelijke wijze opties aan het Content-personeel waren verstrekt.

De kooplust van Nederlandse concerns in België is minder hevig. Grootste wapenfeit is de overname van Bank Brussel Lambert (ruim 9 miljard gulden) door ING. Maar daar had ING bijna de gehele jaren negentig voor nodig.

Juist mislukte overnames komen op het conto van Nederlandse bedrijven. ABN Amro heeft nog steeds de littekens van de uitputtingsslag om Generale Bank op het voorhoofd staan. Terwijl bouwer HBG en baggeraar Boskalis vorig jaar tevergeefs naar de hand van de Vlaamse baggeraar Deme dongen.

De Belgen zelf hebben nauwelijks blauwtjes gelopen in Nederland. Slechts één springt er in het oog. De Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) werd anderhalf jaar geleden bij haar bod op participatiemaatschappij Alpinvest afgetroefd door een hogere bieding van NIB, de zakenbank van de pensioenfondsen ABP en PGGM. En wie waren de adviseurs van Alpinvest? De zakenbankiers van Kempen & Co. Dexia weet wie zij koopt.

    • Jeroen Wester