HEEL MAGER ETEN

Maarten Arens (29), judoka, Europees kampioen 1995 (-86 kg). Lid van Haarlemse judoclub Kenamju.

,,Judo is een afvalrace. Normaliter weeg ik rond de 87 kilo, terwijl ik uitkom in de klasse tot 81 kilogram. Twee maanden voor een groot toernooi begin ik met afvallen, tot zo'n 82,5 à 83 kilo. Die laatste paar grammetjes zweet je d'r in de laatste paar dagen uit. In de sauna of door stevig ingepakt een flink stuk te hollen. Tijdens het afvallen volg ik een streng dieet: veel groentes, weinig vetten, dat spreekt voor zich. Al moet ik er wel op letten dat ik niet teveel kracht inlever, want ondertussen dien ik natuurlijk wel optimaal te trainen.

,,In de regel begint de dag met een bord muesli, want daar zitten veel suikers in. Na de ochtendtraining vul ik de eiwitten aan. Met een broodje magere kaas of een kipfilet. In de loop van de middag nog een stukje fruit, gevolgd door het avondmaal, dat veelal neerkomt op rijst en groente, af en toe met een stukkie vlees. Problemen heb ik vooral 's avonds, na de avondtraining. Dan knal ik van de honger.

,,Verder gebruik ik multivitaminen en mineralen. Die pillen koop ik meestal zelf, gewoon bij de drogist. Die laat ik checken door de judobond. Mocht ik nog twijfelen, dan bel ik het NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, red.). Die weten exact wat je wel en wat je niet mag of kan gebruiken.

,,Creatine gebruik ik niet. Wel gedaan trouwens, een paar jaar geleden op verzoek van NOC*NSF, toen het middel net op de markt was. Het probleem is: creatine versterkt de spieropbouw, maar houdt daarnaast vocht in je lichaam vast. Niet handig dus voor iemand die moet afvallen.

,,Wat ik verder gebruik zijn de reguliere sportdrankjes, van die isotone dorstlessers. Hoewel ik de voorkeur geef aan water. Of er verder nog voedingspreparaten zijn die ik overweeg te gebruiken? Zou niet weten wat. Eén ding weet ik wel: ik zou het eerst laten keuren door de bondsarts. Dat hebben die voetballers verzuimd als je het mij vraagt.''

    • Henk Stouwdam
    • Mark Hoogstad