HBG talmt over bagger

Bouwer HBG is er vanmiddag niet in geslaagd de aandeelhouders duidelijkheid te verschaffen omtrent het bod dat baggeraar Boskalis begin mei heeft uitgebracht op zijn bagerdivissie HAM. In een vanmiddag uitgegeven perscommuniqué stelt HBG ondermeer dat ,,de beoordeling van het bod van Boskalis een nadere bestudering vereist van de alternatieven.''

Boskalis heeft begin mei een bod van 570 miljoen euro (1,25 miljard gulden) uitgebracht op HBG's baggerdivisie. Op 7 mei verklaarde bestuursvoorztter C.J. Reigersman van HBG het bod van Boskalis ,,zorgvuldig te willen bestuderen.'' Ruim twee weken later is die opstelling nog niet veranderd.

De aandeelhouders hoopten vandaag meer duidelijkheid te krijgen van HBG over de plannen met de baggerpoot. Lazard Frères en ABN Amro, die HBG in deze zaak adviseren, hebben in een eerste analyse becijferd dat het bod van Boskalis op grond van hun financiële analyse in feite 300 miljoen gulden lager is dan de geboden 1,25 miljard gulden.

Het feit dat Reigersman en zijn commissarissen nog steeds geen afgerond standpunt hebben ingenomen omtrent het bod van Boskalis voedt de aanhoudende verhalen dat HBG af wil van het bod op HAM. Reigersman was vorig jaar ook al lid van de raad van bestuur toen de fusie van het volledige HBG met Boskalis werd afgeblazen. Dit keer probeert Boskalis HBG te bewegen alleen de baggerdivisie te verkopen.

Volgens HBG heeft de centrale ondernemingsraad van HAM een negatief afvies uitgebracht over het bod. Ook de directie van HAM is tegen een overname. HBG zegt een verdere consolidering en schaalvergroting in de bagggerindustrie toe te juichen. Maar of HBG dat op eigen kracht wil bereiken of door verkoop van de baggerdivisie is nog niet duidelijk.