Feyenoord 1970

In 1970, toen Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup I veroverde, werd in het Giuseppe Meazza-stadion in Milaan voor het laatst de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi gespeeld. Vanavond is het stadion, genoemd naar een beroemde speler van Inter Milaan, voor de derde keer het toneel van de bekerfinale.

In 1965 won Inter Milaan in een uitverkocht Giuseppe Meazza-stadion (89.000 toeschouwers) de Europa Cup I na een 1-0 zege op het Portugese Benfica. Vijf jaar later waren `slechts' 53.000 supporters in Milaan getuige van de overwinning van Feyenoord op het Schotse Celtic: 2-1. Rinus Israel en Ove Kindvall scoorden voor Feyenoord.

Overigens had het weinig gescheeld of de finale van 1970 was het Meazza-stadion ontglipt. Italië werd destijds geplaagd door stakingen en de UEFA dreigde Milaan de organisatie van de bekerfinale te ontnemen. De Europese voetbalbond eiste opheffing van de stakingen op de dagen voorafgaande aan de finale en op de wedstrijddag zelf.

Het Meazza-stadion was in 1970 bij lange na niet uitverkocht. Rood-wit en groen-wit – de clubkleuren van de finalisten – overheersten. Weinig Italianen hadden belangstelling voor de Rotterdamse ploeg, die `hun' AC Milan datzelfde seizoen in de tweede ronde had uitgeschakeld. Bovendien hielden de Italianen niet van Brits voetbal, meldde Feyenoord-coach Ernst Happel .

Op de dag van de finale vertrokken nog bijna dertig vliegtuigen en vier extra treinen met duizenden Feyenoord-fans naar Milaan. De stad was enkele dagen in de ban van de Nederlandse en Schotse aanhang, die op het centraal gelegen Domplein een verbroederingsfeest vierde. Voor de Milanezen ging de bekerfinale niet ongemerkt voorbij. Veel van hen deden de nacht na de wedstrijd geen oog dicht.

Het ongemak voor de inwoners van Milaan werd echter gecompenseerd door het spekken van de kas van het lokale bedrijfsleven. Gezamenlijk gaven de supporters aan reis en verblijf circa dertig miljard lire (toen ongeveer 17,5 miljoen gulden) uit. Daarbij was de aanschaf van bier voor de terugreis niet inbegrepen, want de `Feyenoord-express' stond droog op de terugreis (19 uur).