Feestkleding in de consistoriekamer

Winkelen in de grote steden is leuk, maar de kleinere steden hebben zo hun eigen charme: kleinschaliger, minder druk en goed te doen in een paar uur. Vandaag: shoppen in Arnhem.

Het Gelders Haagje is Arnhem ooit wel genoemd, maar wie nu Arnhem CS uitstapt, struikelt niet over de chic, maar over het puin. Het stationsplein ligt op de schop. Het moet het visitekaartje van Arnhem worden, met leuke winkels, horeca en zelfs – maar 't zou kunnen dat dat plan alweer in de ijskast zit – een rolstoep naar de stad.

Niets van aantrekken, enthousiaste shopper, Arnhem is nu ook al heel geschikt. Ga maar links het station uit, loop naar het VVV-kantoor en steek over. Nu kan er niets meer misgaan. Tussen Jansbinnensingel, Velperbinnensingel en Rijnkade is het bijna allemaal leuk. Sla geen steeg over, echt overal zit wel iets wat de moeite waard is.

Neem de Weverstraat, in het verlengde van Jansstraat, de straat tegenover de VVV. Er zitten daar zoveel winkels speciaal voor kinderen dat je meteen beseft: Arnhem is vruchtbare grond. Links op nr. 7 Dribbel (schoenen, 026-4457878), Oilily (de bekende zuurstoktinten), Hinkel Pinkel (de Kinderwinkel met kinderkleding en rotzooitjes, nr. 35, 026-3892037) en de Arnhemse Kinderboekwinkel (`Alle Harry Potters op voorraad!', nr.13, 026-4451277). Rechts Harlekijn (speelgoed, nr. 12, 026-4454384) en Spelenderwijs (nog meer speelgoed). Een maandsalaris is er zo weg.

Voor volwassenen zijn in deze straat vooral tweedehandswinkels. Wel erg leuke, overigens. Humana, op nr. 14a (026-4430330), is zelfs fantastisch. De winkel met ooit ingewerkte feest-, design- en ook gewone onder- en bovenkleding, hoedjes en schoeisel is gevestigd in een voormalig kerkje. Het hele gebouw is volgepropt met kleding, tot in de consistoriekamer – nu voor de feestkleding – aan toe. De gaanderij is voor de lappen, lingerie en gordijnen. Niet overslaan dit gedeelte (trapje op), het zicht op de gebrandschilderde ramen (en de kledingrekken) is hier het mooist. Het leuke is dat Arnhems chique en volkse types hier gezellig door elkaar heen staan uit te zoeken en te passen. En dat de beheersters gewone dames zijn en geen zakenvrouwen. ,,Hè gad'', zegt degene die de helaas zichtbaar gebruikte oksels in het door mij uitgezochte bloesje ziet, dat hadden we niet gezien. Doe maar vijf gulden.''

Ook Deal (nr. 31, 026-3516846), recht tegenover Humana, en Bella Donna (op de hoek met de Kleine Oord, 026-4455428; ook voor heren) hebben veel. Bella Donna belooft alleen eersteklas tweedehands, maar de tweede- en derde klasse heeft ook een plekje gekregen. En wat zou het ook. Wie echt iets moois wil, gaat toch wel naar een van de vele `gewone' eersteklas-zaken in Arnhem. Zoals het nog net in de Weverstraat gevestigde, relatief dure Humanoid (nr. 23, tel. 026-4451698). De winkel verkoopt originele dameskleding voor niet ál te magere types in fraaie kleuren, en ook kleurige tassen.

Om de hoek, bij Hes van Zweden in de Broerenstraat, komen de m/v aan hun trekken waarbij het jachtinstinct nog niet is uitgestorven. Veel messen, maar ook kijkers, lieslaarzen en nepeenden. In de Bakkerstraat, even verderop, zitten echt chique zaken. Different, bijvoorbeeld, een winkel voor liefhebbers van zeer dure merkkleding en koffiekamer 't Heerenhuys, met gelijknamige interieurwinkel. De winkel verkoopt vooral Engels spul. Een vorm voor een authentieke pudding, een bank die zo uit een Engels club lijkt te komen, je vindt het hier (Bakkerstraat 12b, 026-4459125).

Dwars op de Bakkerstraat ligt de Bentinckstraat – `een heel mooi winkelstraatje' volgens het door de winkeliers overgeschilderde straatnaambord – en Alexander van den Hoven met zijn sieraden zit hier dan ook goed. Acht goudsmeden maken op deze fraaie plek zo ongeveer elk gewenst sieraad (www.advh.nl). Nog meer bijzondere sieradenmakers hebben gekozen voor Arnhem. Zo vind je in de Zwanenstraat (nr. 21, achter de Bijenkorf, 026-3518731) Charlotte Evers. Ook zij maakt het meeste wat ze verkoopt zelf, al doet ze ook in juwelen en tassen van anderen. De Zwanenstraat is een prettige straat en naar verluidt de oudste van Arnhem. Er is een terras tegen de `kont' van de Bijenkorf (op de hoek met de straat die Eiland heet), een kookwinkel (Het Kookeiland, op nr. 12, 026-4439597, open van 9.30-18u, za 9.30-17u), een winkel met Marokkaanse lampen (Muka, nr. 19, 026-3705485) en een tweedehands cd- en platenzaak (Play it again, nr. 17, 026-4425879). Maar ook een degelijke schoenmaker, en een authentieke toko.

Vlakbij, op Eiland 3 (026-4461817) zit Bosboom. Het is zaak hier even halt te houden en te gaan kijken. Je bent dan wel direct aan een nieuwe tas toe. Het is niet héél bijzonder – rugzakken een- en tweebandig, handtassen en werktassen – wat Bosboom maakt, maar het zit zo mooi in elkaar. De ontwerpen zijn eenvoudig, maar doeltreffend. Bosboom casual leather heeft ook een filiaal in Nijmegen en `heel soms een hoekje elders in het land', zegt de verkoopster (Inl www.bosboom.com).

Oef, tijd voor wat rust. Keuze genoeg in de binnenstad, hoewel de mooiste rustplaatsen – en dus ook cafés – zich langs de Rijn bevinden. Maar dat bewaren we voor het laatst. In de Arke Noachstraat zit het Oranjekoffiehuis. Koffie, likeur én appeltaart voor ƒ6,50. Niet slecht. Een leukere plek is misschien De derde van Mahler, het café van Musis Sacrum op de Velperbuitensingel 25 (026-4437443). Net buiten de winkelgordel, maar niet ver. Mijn absolute alltime favorite echter is Het Hemelrijk, tussen Bakkerstraat en Weverstraat (Hemelrijk 52-53, 026-3512617, di-za 9.30-18u, do tot 21u). Een binnenplaats met terras en een zéér authentiek koffiehuis. Kijk naar de kast met ouderwetse koffiekannen, blik omhoog naar het bloemetjesplafond! Prachtig. Zeer aan te raden is de koffie complet (ƒ8,25). Een dienblad met koffie die nog ouderwets naar koffie smaakt, een petit four, een koekje met iets erop, een bakje zoutjes, een zout koekje met amandel, chocolade, en niet te vergeten een glaasje likeur met slagroom. Kijk, daar knap je van op. Voor de zuinigerds of lijners staat een eenvoudig koekje op de kaart, een Arnhems meisje (ƒ0,50). Ze maken ze nog steeds in Arnhem. Bij Noack in de Vijzelstraat verkopen ze ze ook, in dozen, blikken, in plastic en in ouderwets papieren zakjes.

Als je toch in de Vijzelstraat bent, pik je die ook even mee. Niet echt wat bijzonders – zeg maar het rijtje Blokker, H&M, HEMA en V&D – maar het loopt wel lekker door. In het verlengde richting station heet-ie Rijnstraat; vanaf 2002 moeten hier ook winkels in oude kelders komen. Terug naar de andere kant van de Vijzelstraat. We moeten nog naar het verlengde ervan, de Roggestraat, waar nog wat onontgonnen zijstraatjes zitten. De Beekstraat bijvoorbeeld, en in het kielzog daarvan de straat er dwars op, het Nieuwstad. In de laatste steeg zit o.a. reisboekwinkel De Noorderzon (nr. 26, 026-3510334), en Siete Poderes, wat Spaans is voor zeven machten. Wat ze er precies mee bedoelen blijft een vraag, want de winkel is net even dicht. In de etalage veel wierook, kaarsen met afbeeldingen van monniken en heiligen, maar gek genoeg ook een klapsigaar (nr. 14, 026-4433238). Ook in het Nieuwstad: een winkel met originele babykleding, zoals T-shirts met opdrukken als `Barbie is a slut' en `SHIT happens'. De rest van de winkel is gevuld met rockersparafernalia. Op de hoek, tot slot, zit Blackpoint (nr.2, 026-4430073), een winkel met (bijna) uitsluitend zwart-witte kleding. Daar blijkt toch nog een hoop variatie in te zitten.

Zo. Nu moeten we alleen nog naar het Museum voor Moderne Kunst in de Utrechtsestraat. Want dat heeft ook een winkel, en een waar het goed toeven is. Ansichtkaarten, posters en publicaties over moderne en hedendaagse kunst, nieuwe media, toegepaste kunst en design, mode en architectuur. Verder veel tijdschriften, zoals Purple, Tank, SelfService, Spoon, The Dummy Speaks, Bloom, Dada, en Jong Holland, en designartikelen en sieraden van o.a. Petra Hartman, Iris Eichenberg, Onno Boekhoudt en Maria Hees. Er is hier een geweldig café, met het beste terras van de wereld om na een dag shoppen weer tot leven te komen. Mooier uitzicht dan hier – de Rijn met zijn uiterwaarden vlak voor je neus – bestaat niet. Wat wil een uitgewinkelde Arnhemganger nog meer?

Vanaf 3 juni is het weer Sonsbeek in Arnhem, en dat betekent veel kunst. In het park, in de Eusebiuskerk en Kronenburg. En voor wie een weekend blijft: de jazz-motown musicclub Katoenclub aan het Roermondsplein is echt een geheimtip. Lekker swingende muziek en ook nog wat te eten.

Tenzij anders vermeld, zijn de winkels in Arnhem van 10-17u30 geopend. Koopavond op donderdag. Zondagopening staat ter discussie, voorlopig alleen elke eerste zondag van de maand.

    • Marjolein van Rotterdam