EU-WETGEVING

De Europese Commissie heeft een wet in voorbereiding over voedingssupplementen. Tot nu toe zijn het de individuele lidstaten die de regels omtrent supplementen opstellen. EU-wetgeving moet tot meer eenheid leiden.

Enkele belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel zijn:

Alleen vitaminen en mineralen die van nature in voeding voorkomen en als onderdeel daarvan worden geconsumeerd, worden als ingrediënt van voedingssupplementen toegestaan. Er komt een `positieve' lijst van toegestane stoffen.

De hoeveelheden van sommige stoffen in supplementen worden aan een maximum gebonden, om schadelijke gevolgen van overmatig gebruik te voorkomen.

Op etiketten of in reclame-uitingen mag aan supplementen niet de eigenschap worden toegeschreven dat zij ziekten voorkomen, behandelen of genezen.

Op het etiket moet vermeld worden dat supplementen buiten bereik van kinderen gehouden moeten worden; dat zij niet als vervanger van gevarieerde voeding dienen; wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het supplement is; dat een overschrijding van de aanbevolen hoeveelheid in sommige gevallen tot gezondheidsrisico's leidt.

Ook mag niet worden vermeld of gesuggereerd dat in een gevarieerd dieet onvoldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.

De handel in producten die niet aan de richtlijn voldoen, wordt per 1 juni 2004 verboden.

De originele tekst van het wetsvoorstel is te vinden op de website van de Europese Unie:

http://europa.eu.int/eur-lex/

nl/com/dat/2001/

nl_501PC0159.html