Eenlingen

Amerikanen leggen een ongeëvenaard perfectionisme aan de dag bij de verwezenlijking van hun obsessieve wensen. Dat kan behoorlijk eng worden. Kika USA was gisteren bij een vergadering van Amerikaanse anti-abortusterroristen verzeild geraakt. Een griezelfilm. Streng christelijke, burgerlijk uitziende lieden die uit het hele land bij elkaar waren gekomen voor het White Rose Banquet, gezellig met elkaar eten, toespraakjes houden en prijzen uitreiken. Niets aan de hand, zou je zeggen, een gewone conventie in een hotelzaaltje. Maar dan hoor je ze over abortusartsen: ,,God said kill 'em''. Die artsen vermoorden baby's dus ze verdienen van God de doodstraf...

Er werden attributen geveild voor sabotage van abortusklinieken. De schroevendraaier waarmee een inmiddels veroordeelde saboteur geluidloos de veiligheidsinstallatie van Planned Parenthood had opengebroken om daarna een staaf dynamiet aan te brengen, een metertje om de klok van een tijdbom af te stellen. Lugubere grapjes over deze trofeeën. De opbrengst kwam ten goede aan veroordeelde daders die in de gevangenis zaten. Veel aanwezigen waren er trots op dat ze jaren hadden vastgezeten. Degenen die wegens moord op een arts de doodstraf hadden gekregen, werden gememoreerd. Verbazend dat Kika USA daar zomaar naar binnen mocht. Deze mensen waren professionele martelaren die het niet erg vonden om te worden gepakt.

Kika Vliegenthart maakte eerst Kika New York maar is voor een nieuwe reeks reportages op dinsdagavond verder het land in gegaan, op zoek naar trendsetters of excentriekelingen. Ze weet zich in haar onderwerpen in te leven en bij deze anti-abortusterroristen had dat een dramatisch effect.

Na deze terroristen die er een geheel eigen moraal op na hielden, kwam ik plotseling in B&W oog in oog met M. Mourik, nog steeds actief om de troonbestijging van Willem-Alexander tegen te houden, als die trouwt met Máxima. Hij is geen terrorist maar eerzaam burger die gebruik maakt van de mogelijkheden van de wet. Nu de Oranjekoorts aanwakkert, raakt hij eenzamer. Mies Bouhuys trekt alweer met een grotere zaak de aandacht, de ondergang van de beschaving in haar geheel, waartegen ze met Freek de Jonge en Jan Marijnissen waarschuwt. Maar Mourik ploegt nog eenzaam voort tegen schoonvader Zorreguieta, ,,een misdadiger''. ,,Ik ben niet tegen een huwelijk maar ik ben ertegen dat Máxima koningin wordt'', zei hij. Sonja Barend wilde hem interviewend portretteren. De 78-jarige Mourik is sinds de dood van zijn vrouw bij een beroving in Indonesië aan het begin van zijn diplomatieke loopbaan geobsedeerd door het abrupte einde. ,,Ik ben niet bang voor de dood, ik ben woedend op de dood'', zei hij.

Mensen als Mourik krijgen veel aandacht. Zo'n keurige meneer die het in zijn eentje opneemt tegen het koningshuis fascineert. Hij is een morele piketpaal in de consensuscultuur. Bijna niemand is het met hem eens maar iedereen wil de boodschap graag nog eens horen als preek voor het volgende Oranjefeest.

Ook geestelijken als bisschop Muskens genieten gezag dat hun maatschappelijke betekenis ver overstijgt, zo blijkt uit peilingen. Oh, wat interessant, zeggen de televisiemakers die nooit een voet in een kerk zetten. Toch had ik gisteren bij Het Elfde Uur mijn bedenkingen bij zijn optreden. Hij zei dat imam el-Moumni de vrijheid had om zijn standpunt te geven over homoseksualiteit, ,,al zou ik het hem niet nazeggen''. Ik had willen horen wat hij dan zelf vindt van homoseksualiteit. Talkshowgastheer Andries Knevel was er niet nieuwsgierig naar, want de EO, waar hij directeur van is, neemt geen homoseksuelen in dienst.

Knevel heeft ooit gezegd dat hij niet meer weet wat hij van homoseksuelen moet denken, heel diplomatiek. Inmiddels hebben de imams zich teruggetrokken op de juridisch aanvaarde positie van de kerk van Muskens: niet tegen homoseksuelen, wel tegen homoseksuele handelingen. Binnenkort mogen ze ook in Het Elfde Uur, want ze zijn net zo geïntegreerd als Knevel en Muskens.

    • Maarten Huygen