DESIGN

Max le Belge

Soms zie je ze nog wel: dressboys om je overhemden kreukvrij op te hangen en 's nachts je broek in de plooi te houden. Maar nu is er de Max le Belge. Geen echte dressboy, meer een stoel die zich prima leent als kledinghanger en nachtkastje tegelijkertijd. Het klassiek ogende zitmeubel, dat geleverd kan worden in esdoornhout of notenhout, heeft een kloeke rug en een handig uitschuifbaar laatje aan de voorkant. Uiteraard kan je er ook op zitten, maar als je dan de opbergruimte wilt openen zit je al snel in de spagaat.

*Max le Belge: ƒ1.556, verkrijgbaar bij meubelzaken door het hele land. Inl (Casimir BV): 0032(9)3664649.

Museumstoel

Niets is vermoeiender dan achter een gids aan door een museum slenteren. Na een uur of twee geschuifel langs schilderijen schreeuwen de verzuurde benen om een bank en is de verleiding groot te leunen tegen een muur die daar niet voor bedoeld is. De directies van het Groninger Museum, Fries Museum en intussen ook de Londense Tate Gallery hebben dit probleem onderkend en zijn overgegaan tot de massale aankoop van de Stockholm II. Deze ideale museumstoel is nu ook beschikbaar voor particulieren. Het slechts 1,7 kilogram wegende klapstoeltje van het Zweedse A&E Design laat zich makkelijk van de ene toonzaal naar de andere slepen. De afwezigheid van scherpe hoekjes maakt het beschadigen van een Newman of Picasso vrijwel onmogelijk. Met een hoogte van 53 centimeter is de stoel ideaal voor ouderen; in ingeklapte staat kan hij bovendien dienst doen als ergonomisch verantwoorde wandelsteun. De Stockholm II is te krijgen in de kleuren zwart en zilver.

*Stockholm II: ƒ285, verkrijgbaar bij Museum Magazijn, Hendrik Jacobszstraat 14, Amsterdam. Inl (Museum Magazijn) 020-4711723.

Pingo

Zeg `pinguïns' en de eerste associaties zijn: buikschuiven, nonnen, platvoeten en vislucht. Maar dankzij de Deense fabrikant van interieuraccessoires Live hoort vanaf binnenkort `peper-en-zout-stelletje' in bovenstaand rijtje. Dat is namelijk wat de Pingo, ontworpen door Hendrik Lund-Larsen, is. De afwerking met hoogglans metaal op de strooideksel en voet verraadt dat het hier gaat om degelijke tafelluxe. Of het zout nou in het vaatje van matwitte kunststof hoort en de peper in het zwarte exemplaar wordt er niet bij vermeld, maar zeker is dat het arctische duo zich aan het zondagavonddiner zal ontwikkelen tot `conversationpiece'.

*Pingo (set): ƒ89, verkrijgbaar bij de detailhandelaren door het hele land. Inl (Leonardo Specials BV): 020-3980119.

Meubels van Corin Mellor

Multiplex wordt steeds populairder in kringen van meubelontwerpers. Vooral de buigzaamheid van het materiaal inspireert tot het bedenken van sensueel geronde stoelen en tafels. De Britse ontwerpster Corin Mellor (1966) is een echte multiplex-specialist. Na haar studie aan het Londense Kingston Polytechnic, ging ze werken bij de Italiaanse ontwerpers van Magis waar ze een indrukwekkend oeuvre in geperst hout opbouwde. Tot haar meest recente creaties behoren onder meer de zitjes voor het Lowry Centre in Manchester en de Millennium Galleries in Sheffield. Sinds kort zijn Mellors meubels ook in Nederland te krijgen. Het Amsterdamse Wonderwood heeft de `Stool' uit 1997 en twee tafels van latere datum in de collectie opgenomen. Alle stukken zijn gemaakt van afgelakt multiplex berkenhout en zijn licht in gewicht.

*Stool: ƒ900, hoge en lage tafel: ƒ395, verkrijgbaar bij Wonderwood, Weteringstraat 48, Amsterdam. Inl (Wonderwood): 020-6253738.

Badstickers

In deze tijd van tweeverdieners en arbeidsduurverlenging heeft niemand meer tijd om met verfkwasten en sjablonen in de weer te gaan om badkamer of toilet op te peppen. Vorig jaar kwam badkamermode-specialist Octopus al met een breed assortiment opplakbare deco-elementen uit de koker van bekende ontwerpers als Andrea Branzi en Alessandro Mendini. Dit jaar ontwierp Sieger Design een serie driedimensionele stickers met de titel Sign of the Times. Computerfreaks kunnen hun badkamertegels opleuken met donkerblauwe, glanzende apestaartjes, voor aartsoptimisten en XTC-slikkers is er een felgeel smiley-gezichtje. Nieuw in het Octopus assortiment zijn de Tile Tales, plakplaatjes waarmee het gehele badkamerdecor kan worden gewijzigd. De anti-slip stickers in de vorm van zeesterren, hartjes, zeepbellen of wolken zijn er vooral voor badgasten die niet zo vast ter been zijn.

*Sign of Times: ƒ8,95. Tile Tales (set van 4): ƒ14,50. Anti-slip Stickers (set van 12, 8 of 6): ƒ13,50. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door het hele land. Inl (Octopus): 026-3272890.

Sessel DS

De collectie van het Duitse Cous bestaat uit ronduit spectaculaire meubels met een futuristisch tintje. Zo is er een tweezitsbank in de vorm van een blauw leren cocon, een sofa die lijkt op een geleed insect en een tafelontwerp dat doet denken aan origami in hout. Maar helaas, het merendeel van deze topstukken is (nog) niet in Nederland te krijgen. Wel al hier te koop is de Sessel DS, een koddig stoeltje bestaande uit twee gestapelde ringen en een rugleuning. De ET-versie heeft drie gestapelde ringen die in kleur nog kunnen verschillen. De stoelen zijn in meerdere kleuren te krijgen waaronder lila, zwart, oranje, rood, blauw en roze.

*Sessel DS: vanaf ƒ2.547. Sessel ET: ƒ2.523, verkrijgbaar bij Depot, Pannekoekstraat 66a, Rotterdam; B.inc, Naarderstraat 17, Laren; Pol's Potten, KNSM-laan 39, Amsterdam. Inl (Klomp): 020-6186896 of www.cous.de

Espressokopjes

Na een metershoog schoothondje van begonia's, Michael Jackson in porselein en lekke basketballen in een half gevuld aquarium, heeft kunstenaar Jeff Koons zich nu op de espressokopjes geworpen. De Italiaanse espressofabrikant Illy koppelt al negen jaar kunst aan koffie en dit jaar was het de beurt aan de keizer van de kitsch. Koons voorzag zes kop en schotels van symbolische dierenafbeeldingen zoals een abstracte vlinder, het weinig elegante achteraanzicht van een nijlpaard en het hoofd van een giraffe dat nog het meest doet denken aan een marsmannetje. De kleurvoering is fel en op de binnenkant van het kopje staat de tekst `illy collection' zodat ook bezoek weet dat hier wordt gedronken uit kopjes van een genummerde en gelimiteerde oplage.

*Illy espressoset (6 kop en schotels plus blik Illy espresso): ƒ249, verkrijgbaar bij detailhandels door het hele land. Inl (Illy Benelux) 078-6738888.

    • Edo Dijksterhuis