De salvo's van Thatcher

Humor en zelfspot heeft ze nog, de Conservatieve oud-premier Margaret Thatcher (75), die gisteren in de marinestad Plymouth de partijgetrouwen kwam oproepen niet in de aanstaande verkiezingsnederlaag te geloven. Ze was langs een affiche gereden met The Mummy Returns, zei de vrouw die al elf jaar geen premier meer is. En haar man Denis, die zo van de lokale gin houdt, was in spirit aanwezig.

Haar toespraak voorspelt wel trammelant voor partijleider William Hague, die ze ,,cool en kranig'' noemde, maar die ook barsten zag verschijnen in zijn Europa-politiek. Híj wil het Britse pond voor één parlementstermijn behouden en niet uitsluiten dat de euro er een keer komt. Zíj zou daarentegen ,,nooit'' het pond opgeven.

Hague's compromis was bedoeld om de jarenlange richtingenstrijd over Europa binnen de Tories te sussen tot de verkiezingen. Thatchers gebruik van het door Hage verboden n-woord, legt die weer wijd open. En of de salvo's van het oude slagschip – tegen de ,,principeloosheid'' en de ,,geheime belastingverhogingen'' van Blair – verder hielpen, is de vraag. Wie klapte, was beleefd of al overtuigd. Wel gaf ze formeel het startschot voor het Europa-debat, dat deze week de campagnes zou domineren. En daarin moet ook Blair omzichtig manoeuvreren. Vrijdag schiet hij terug, vanuit Edinburgh.