De camping voorbij

Met de zomervakantie in zicht zetten velen zich achter de gebruikelijke berg folders van familiepensionnetjes, campings en bungalowparken. Maar niet iedereen. Extreem verwende reizigers die uit zijn op een spectaculaire of avontuurlijke vakantie willen meer: een malariavrije safari met dragers, een privé-treinreis door de Schotse Hooglanden of een hotel met onderwaterrestaurant.

Het zal niemand ontgaan hoe makkelijk de miljoenen tegenwoordig hun weg vinden naar huizen en appartementen waar het gilde der woondecorateurs overuren moet draaien om het ongelimiteerde bestedingsbudget op te kunnen souperen. En niet alleen het vastgoedvolk en de woninginrichters profiteren. Een vale voorjaarszon volstaat om een steeds langere colonne cabrio's en sportwagens in beweging te zetten.

Veel minder waarneembaar is de voorspoed bij gespecialiseerde reisorganisaties waar niet de reissom, maar het reisdoel centraal staat. Een weekje in een vijfsterren boomhut à raison van 700 dollar per nacht, zonder dat de boekende partij precies weet waar Tarangire National Park ligt (Tanzania). Of een paar nachten in een ijshotel in Lapland, dat maar enkele maanden per jaar standhoudt, of in het voormalige Romeinse buitenverblijf van oliemiljonair Paul Getty, dat voor vijftig miljoen gulden tot hotel werd verbouwd. Volgens reisorganisaties die thuis zijn in de wereld van het weelderige reizen, slinkt de belangstelling voor locaties met veel goud en marmer. Er is vraag naar een nieuwe, ingetogener vorm van comfort met een mild soort avontuur: een verblijf in de Ngorongoro Crater lodge (met hardhouten vloeren, open haard en bad op pootjes), inclusief picknick in een kratermond en loopsafari's met Masai-krijgers.

Dat de reizende rijkaard back to comfortable basics wil, blijkt ook uit het succes van het Soneva Fushi Resort op de Maldiven. Lezers van het Amerikaanse reistijdschrift Condé Nast Traveller hebben deze locatie uitgeroepen tot Best Resort in the World. Trefwoorden van dit door witte stranden omsloten autoloze eiland: simple sophistication en luxuriously back to nature. Royale toepassing van hout en warmkleurig katoen moet eenvoud en harmonie suggereren. Het helipad grenst aan een grote biologisch-dynamische groente-, kruiden- en fruittuin. Een slimme knipoog richting vermogende New-Agers of een welkom alternatief voor goud en glitter?

Aniet Verbeek van het Amsterdamse Rodenburg Consultants, die bemiddelt in superjachten en superchalets in topskioorden als Courchevel (à een halve ton per week, met dagelijks bezoek van de interieurverzorgster), heeft ook het Soneva Fushi resort in haar bestand. ,,Het is, zoals de Britten zeggen, `A destination of its own'. Mensen kiezen niet zozeer voor de Malediven, maar selecteren tegenwoordig een bijzonder resort waarover ze hebben gelezen.''

Verbeek signaleert een voorkeur voor kleinschalige bestemmingen met mogelijkheden voor een gezonde levensstijl, massage en fitness. Hotels met een Spa-afdeling – de verzamelnaam voor stoombaden, klei-pakkingen en andere al dan niet heilzame fysieke handelingen – gedijen als nooit tevoren.

Een andere trend zijn de villa's en kashba's met duizend-en-één-nachtsfeer in en rond Marrakech, als alternatief voor de prijzige huizen in Zuid-Frankrijk, Toscane en de Caraïbische eilanden Anguilla, Mustique en Nevis. De dikke, koele muren vormen een ideaal decor voor privacy-zoekers. Toch bewegen de prijzen zich ook hier tussen de vijf- en vijfentwintigduizend euro per week, zij het inclusief personeel en auto met chauffeur. Voor aanmerkelijk minder dirhams (omgerekend zo'n ƒ500 per nacht) logeer je in deze contreien in de zorgvuldig gestileerde hotelletjes die zijn opgezet door fashionable volk uit Engeland, Frankrijk en Italië.

Er zal altijd een categorie reizigers blijven die zelfs in het fraaist denkbare resort nog niet tevreden is. Voor hen zit de lol van een reis 'm pas in een helikopter of private jet, een eigen gids en chauffeur. Een tocht per uitgeholde boomstam over de lange Mahakam-rivier in Kalimantan is voor dit type reiziger het summum, zolang er 's avonds maar een fles Chardonnay en een spinvrij bed klaarstaan.

Het in Kockengen gevestigde Thika Travel heeft zich gericht op deze niche-markt voor avontuurlijke levensgenieters. Oprichter Joost Tania organiseert reizen voor mensen die wars zijn van reguliere reisfolders en niet terugdeinzen voor een reissom met vijf nullen of meer. Wensen en verlangens worden vertaald in een reisplan en een budget. ,,Als je kijkt in de reisadvertenties in de zaterdagbijlagen van kranten, staat heel vaak de prijs vetgedrukt, daarna komt pas de reis. Dat is bij ons anders. Wij hebben twee soorten klanten: mensen die bijvoorbeeld net hun bedrijf hebben verkocht en financieel carte blanche geven. Maar ook mensen die een paar jaar sparen voor een reis.''

Steeds meer Nederlanders schudden de calvinistische zuinigheid van zich af en durven de reis van hun leven te maken, aldus Tania. Van de 22 bestemmingen in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika die Thika aanbiedt – onder andere een reis per ijsbreker door Antarctica en bootsafari's in de Okavango-delta in Botswana – , staat een aantal accomodaties in de top-50 van de wereld. ,,We kunnen alles tot in de puntjes regelen'', aldus Tania, ,,alleen op dwarsliggende vliegtuigmaatschappijen hebben we weinig invloed.''

Een dankbaar alternatief voor de NS zijn de vele mogelijkheden tot luxe treinreizen. ,,Een cruise over land'', zoals Jos Beltman, directeur van Incento Travel Consultants, het noemt. Hij kijkt niet meer op van mensen die willen treinen voor een paar mille per dag. Dat kan onder meer in de Royal Scotsman in Schotland. Af en toe treft hij een klant die de hele trein (36 zitplaatsen) afhuurt voor een tocht door de Hooglanden. Kosten: een paar ton.

Fantastische resorts, stijlvolle treinen en onmetelijke strandhuizen; het kan altijd nóg gekker, nóg exclusiever en nóg duurder. Uit curiositeitsoverwegingen zou men kunnen afreizen naar Bhutan, waar jaarlijks maar een paar honderd reizigers worden toegelaten. Niet minder spectaculair is het ondergrondse hotel bij het Australische stadje Coober Pedy in de Grote Victoriawoestijn. Toch krijgt Global Events, specialist op het gebied van buitensporige reizen, maar weinig van dergelijke verzoeken. Directeur Frans Kriesels mikt primair op het soort volk dat op een strand geen andere levende wezens duldt dan wat rondscharrelende krabbetjes. Deze kaste treft bij Global Events een aanbod van even onbetaalbare als onwerkelijke locaties. Kriesels wijst op twee aardige ontdekkingen: Fregate Island in de Seychellen en het Burj Al Arab hotel in Dubai. Het voormalige piratendomein Fregate Island biedt nu onderdak aan niet meer dan veertig gasten, die zijn overgeleverd aan ruim honderd man personeel. In korte tijd is dit privacy-rijke eiland – zestien aan het oog onttrokken tropische villa's met privé-strandjes – uitgegroeid tot het liefdesnest van een ellenlange lijst celebrities.

Wie op zoek is naar de overtreffende trap van decadent en graag twist over goede smaak, reist af naar het Burj Al Arab in Dubai. Het hotel, een futuristische kolos die als een reusachtige haaievin uit zee oprijst, tracht op een hijgerige, bijna lachwekkende wijze zijn gasten te imponeren. Met ruim driehonderdtwintig meter is het Burj Al Arab het hoogste hotel ter wereld en de in goud uitgevoerde liften breken het snelheidsrecord. Gasten worden met een vaart van zes meter per seconde naar hun suite gelanceerd, want van gewone kamers kon in dit vijftig verdiepingen tellende gevaarte natuurlijk geen sprake zijn. Pronkstuk is The Royal Suite van twintig mille per nacht. Met zijn oppervlakte van achthonderd vierkante meter is deze suite royaal genoeg om alle leden van een elfkoppige harem wat privacy te gunnen. Kleedkamers zijn er groter dan de gemiddelde executive room in een vijfsterrenhotel en een tweedaags verblijf zal niet volstaan om in alle banken en kussens weg te zakken.

Het is maar de vraag of gasten lang in hun suites zullen vertoeven, want de grote attractie van deze rijk gedecoreerde Arabische carrousel is het onderwaterrestaurant. Al is het niet ondenkbaar dat de gast in dit spectaculaire praaldecor vol knipmessende obers wordt overvallen door heimwee naar de chaos en haperende service in hotel Fawlty Towers.

INFORMATIE

Adressen

Africa Exquisite,

Rijnburgstraat 38 hs, 1059 AW Amsterdam. Tel 020-6153454.

e-mail: africa-exquisite@heydebree.com

www.heydebree.com

Voor boekingen Ngorongoro Crater Lodge en Tarangire National Park in Tanzania

Global Events,

Jan van Boendalelaan 10,

tel. 040-2920008;

e-mail: kriesels@iae.nl

Specialist in extreme bestemmingen als Fregate Island, Burj Al Arab en vergelijkbare locaties

Incento Travel Consultants, Stationsweg 40, 1404 AP, Bussum, tel. 035-6955111. www.incento.nl, e-mail: info@incento.nl

Specialist in luxe treinreizen, waaronder de Oriënt-Express, Venice Simplon-Orient-Express; de Eastern & Oriental Express en de Great South Pacific Express. In Zuid Afrika: Rovos Rail en in Schotland de Royal Scotsman.

Verder reizen met beroemde treinen door Canada, Amerika en Australië.

Rodenburg Consultants, Beethovenstraat 112, 1077 JP Amsterdam, tel. 020-4705496; fax: 020-4705529; www.villa-rentals.com; www.six-senses.com; e-mail: verbeek.rodenburg@worldonline.nl

Boekadres voor Soneva Fushi resort op de Maladiven. Specialiste op het gebied van superjachten en droomvilla's in Noord-Afrika, Europa, Azië, Caraïbisch gebied en Mauritius.

Talisman Reizen,

Rozenhof 33,

3311 JT Dordrecht,

tel. 078-6142788. Specialist voor reizen naar Maleisië en Nieuw Zeeland.

Thika Travel, Kerkplein 6, 3628, ZN Kockengen, tel. 0346-242526, e-mail: info www.thika.nl

Specialist voor reizen naar zuidelijk en Oost-Afrika, Indische Oceaan, Midden- en Zuid-Amerika en Antartica.

    • Yvo van Regteren Altena