Cerebrale detective

In 1997 was Detective Alex Cross (Morgan Freeman) voor het eerst op het doek te zien in de thriller over een seriemoordenaar Kiss the Girls (Gary Fleder). Deze film was gebaseerd op het tweede deel in een reeks geschreven door misdaadauteur Alex Paterson. Along Came a Spider is het eerste deel van deze Alex Cross cyclus, en de filmversie hiervan is dus te zien als een soort prequel van Kiss the Girls.

Dr. Alex Cross is een interessant karakter: intelligent, geneigd tot bespiegeling en de actie die hoort bij zijn beroep speelt zich voornamelijk in zijn hoofd af. In het eerste deel van de film waarin zijn onderzoek naar een ontvoeringszaak centraal staat wordt die introspectie door Freeman mooi verbeeld. Hij neemt de tijd om naar alles wat maar een aanwijzing zou kunnen geven te kijken; rustig, cerebraal en met een blik die een hele wereld suggereert loopt Freeman rond. Dit police procedure-gedeelte is door z'n relatieve kalmte het beste deel, daarna verwordt de door Maori-regisseur Lee Tamahori (Once Were Warriors) geregisseerde film tot een tamelijk standaard misdaadverhaal. Hierin keren teveel elementen terug die overbekend zijn: plotselinge plotwisselingen, achtervolgingsscènes, nachtelijke stakeouts en een schutterende FBI. Kalme en introspectieve rechercheurs zijn kennelijk meer thuis in Europa, getuige inspecteur Morse en commissaris Maigret, dan in een Amerikaanse genrefilm waar het uiteindelijk toch om de actie blijkt te gaan.

Along came a Spider. Regie: Lee Tamahori. Met: Morgan Freeman, Michael Wincott, Monica Potter, Mika Boorem, Penelope Ann Miller, Michael Moriarty. In 50 theaters.