Bush spreekt Dalai Lama, China boos

De Dalai Lama, de Tibetaanse god-koning, heeft vandaag in Washington een symbolische ontmoeting met de Amerikaanse president George W. Bush. De ontmoeting valt samen met de vijftigste verjaardag van wat China de `vreedzame bevrijding van Tibet' noemt. Het bezoek heeft de toorn van China gewekt, dat de Dalai Lama beschouwt als een politiek leider die de onafhankelijkheid van Tibet nastreeft. China ziet Tibet als Chinees grondgebied.

De spanning tussen China en Amerika neemt verder toe doordat de Verenigde Staten tegelijkertijd de Taiwanese president Chen Shui-bian ontvangen. Net als de Dalai Lama wordt ook Chen door China aangemerkt als tegenstander van het regime in Peking. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde gisteren dat China de beide bezoeken opvat als ,,lompe inmenging'' en ,,verharding'' van de Chinees-Amerikaanse relatie.

De Dalai Lama sprak gisteren met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. De boeddhistische leider was vol lof over Powell, maar meende dat het nog te vroeg is om hem als een goede verdediger van de mensenrechten aan te duiden. In een poging China niet te zeer te provoceren duiden het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken de Dalai Lama consequent niet aan als politiek, maar religieus leider.

President Chen van Taiwan brengt een wat minder geprofileerd bezoek aan de Verenigde Staten. China neemt er niettemin aanstoot aan en meent dat Amerika met het bezoek het `Eén China'-beleid doorkruist, waarbij de VS alleen de regering in Peking erkennen, maar aansturen op een vreedzame vereniging met Taiwan. In 1995 leidde een bezoek van de toenmalige Taiwanese president Lee Teng-hui aan de VS bijna tot oorlog tussen China en Taiwan. Peking ziet Taiwan als een afvallige Chinese provincie en beschouwt Chen als tegenstander van het `één China'-principe.

De Taiwanese president is op doorreis naar Zuid-Amerika en beperkt zich tot het bezoeken van New York. Daar had Chen een ontmoeting met burgemeester Rudolph Giuliani. De burgemeester moest daarvoor toestemming vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Chen en Giuliani spraken vooral over economische samenwerking tussen Taiwan en New York. Chen heeft ook 22 Congresleden ontmoet tijdens zijn tweedaagse bezoek.