Arroyo: meerderheid in Senaat

De Filippijnse president Gloria Arroyo gaat ervan uit dat haar partij de verkiezingen van 14 mei heeft gewonnen. Het tellen van de dertig miljoen stemmen zal evenwel naar verwachting nog zeker twee weken duren.

Arroyo zei gisteren dat ze verwacht met de belangrijkste verkiezing, die van dertien van de 24 Senaatszetels, een meerderheid in de Senaat te veroveren. Kandidaten van de People Power coalitie van Arroyo leiden in acht van de dertien gevallen. De partij van haar afgezette voorganger, Joseph Estrada, zou vier zetels veroveren en de resterende zetel zou naar een onafhankelijke kandidaat gaan. De Senaat wordt in de Filippijnen beschouwd als het machtigste instituut na het presidentschap. Een meerderheid in de kleine Senaat is vrijwel een garantie voor Arroyo om alle wetgeving rondom economische hervormingen aangenomen te krijgen.

In de periode voor en na de verkiezingen zijn tenminste 79 Filipino's gedood, onder andere bij aanslagen op stembureaus. Ook is op grote schaal gefraudeerd met de uitslag die met de hand moet worden vastgesteld. Stembussen raken regelmatig zoek.