Wedstrijd A. Schmidt

De stichting De kinderen van Annie M.G. Schmidt, waarin de filmrechten van haar boeken zijn ondergebracht, schrijft een wedstrijd uit voor scenario`s naar bestaande kinderboeken. De inzenders van de drie beste voorstellen krijgen elk 45.000 gulden om het script verder uit te werken. Ook zal de stichting bemiddelen bij het zoeken naar producenten die de film of tv-serie kunnen verwezenlijken.

De kinderen van Annie M.G. Schmidt is tien jaar geleden met instemming van de schrijfster opgericht, met de bedoeling het maken van films en series naar Nederlandse kinderboeken te stimuleren. Sindsdien heeft de stichting door de verfilming van de boeken Abeltje, Otje en Minoes ,,genoeg geld in kas'' gekregen om deze wedstrijd te kunnen uitschrijven, aldus voorzitter Flip van Duijn, zoon en erfgenaam van Annie Schmidt.

De deelnemers wordt gevraagd een voorstel van maximaal 900 woorden in te leveren. In de jury zitten Van Duijn, Abeltje-regisseur Ben Sombogaart, tv-coördinator Cathy Spierenburg van het jeugdblok op Nederland 3 en de scenaristen Rogier Proper en Robert Alberdingk Thijm.

De stichting spreekt geen voorkeur uit voor bepaalde boeken of auteurs. Wel geldt als voorwaarde, dat de verfilmingsrechten niet al eerder aan een ander zijn vergeven.

De boeken van Annie Schmidt zelf vallen buiten de wedstrijd, want die worden al in hoog tempo verfilmd. Minoes gaat eind dit jaar in première. Verder worden er, door Bos Bros in samenwerking met de AVRO, plannen ontwikkeld voor de bewerking van Pluk van de petteflet en Ibbeltje en voor een film en een tv-serie op basis van de tv-serie Ja zuster, nee zuster. Daarnaast heeft de tv-productiemaatschappij Palm Plus een optie op de Jip en Janneke-verhaaltjes, in de hoop daarvan een serie voor kleuters en peuters te maken.

    • Henk van Gelder