Waarom Alcatel Lucent zou moeten kopen

De belangstelling van Alcatel voor Lucent is de beleggers in het Franse telecomconcern zwaar op de maag gevallen, maar is behoorlijk moedig.

De argumenten tegen een fusie liggen voor de hand. In de eerste plaats heeft Lucent zoveel problemen op het gebied van het management, de verkoop en de financiën, dat Alcatel wel gek moet zijn om ze allemaal in huis te willen halen. In de tweede plaats is de winst van Lucent zo onder de maat, dat elke deal voor de aandeelhouders van Alcatel de winst per aandeel op de korte termijn enorm zou schaden. Tenslotte zijn de aandeelhouders van Alcatel bang dat die van Lucent er op de langere termijn geen belang bij hebben om Franse aandelen te bezitten, en dat ze deze dus zullen dumpen.

Al deze argumenten zijn begrijpelijk, maar slaan uiteindelijk de plank toch mis. De logica van een fusie tussen Lucent en Alcatel is eenvoudigweg te dwingend, en niet alleen omdat de twee bedrijven wat betreft hun geografische locatie en hun producten zo goed op elkaar aansluiten. De mogelijke kostenbesparingen zijn gigantisch - 1,5 tot 2 miljard dollar per jaar volgens ABN Amro, of misschien wel 15 miljard dollar in termen van de huidige waarde. De hele bedrijfstak voor telecommunicatie-apparatuur is ziek als gevolg van de achterblijvende vraag en de overcapaciteit. Het lijkt buitengewoon aantrekkelijk om door middel van een kostendrukkende fusie een deel van die overcapaciteit kwijt te kunnen raken.

Bij nadere beschouwing zijn de financiële overwegingen trouwens ook niet zo heel verschrikkelijk voor de aandeelhouders van Alcatel. Elke deal komt in feite neer op een overname door de Fransen, zonder dat ze een premie hoeven te betalen. Het lijkt misschien alsof Alcatel een hoge prijs moet neertellen, omdat de winstmarges van Lucent niets meer voorstellen. Maar tegen de beurswaarde gerekend in aantal malen de verkoop, is het Amerikaanse bedrijf nu goedkoop. Als Lucent weer gezond gemaakt kan worden, profiteren de aandeelhouders van Alcatel zowel van dat herstel als van de grote synergetische voordelen van een fusie - zonder dat ze daar te veel voor hebben moeten betalen. De hamvraag is natuurlijk of Alcatel Lucent weer gezond kan maken. Als dat lukt, kan de huidige belangstelling briljant opportunisme genoemd worden. Maar als het mislukt, hebben de beleggers toch gelijk gehad.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon