Strijd Montedison loopt met sisser af

Het is jammer dat de Amerikaanse circusdirecteur P.T. Barnum in Italië vrijwel onbekend is. Zijn gezegde dat `er iedere minuut een sukkel geboren wordt', had het groeiende leger Italiaanse beleggers tot lering kunnen strekken. Ieder van hen, die de afgelopen weken aandelen-Montedison heeft gekocht, zal daar nu spijt van hebben. De koers is sinds het record van vorige week met 19 procent gedaald, nadat financier Romain Zalesky zijn belang in het conglomeraat van energie-, chemie- en verzekeringsbedrijven met een derde had teruggebracht, en daarmee vermoedelijk een eind had gemaakt aan de strijd om de controle over het concern.

Zalesky heeft een verstandig besluit genomen. Tegen een koers van 3,6 euro per gewoon aandeel werd Montedison volgens BNP Paribas overgewaardeerd ten opzichte van zijn netto waarde van 3 euro per aandeel. Die premie zou slechts te rechtvaardigen zijn geweest bij een opdeling van het concern, die de waarde van de controlerende belangen in Edison, Eridania en Fondiaria had kunnen vrijmaken. Toen die mogelijkheid uit beeld verdween doordat zijn kaspositie verslechterde, en toen in Rome een politieke rel uitbrak over de verwerving van een belang van 4 procent in Montedison door zijn bondgenoot Electricité de France, was het boeken van een leuke winst voor Zalesky het beste alternatief. Beleggers die gokten op een escalatie van de strijd, kunnen in ieder geval zeggen dat ze in het circus op de eerste rang hebben gezeten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox