Spaans graan doorstaat orkaan

De beursintroductie is zwaar overtekend, de koers waartegen de aandelen worden verkocht is geprikt bovenin de van te voren vastgestelde bandbreedte, en op de grijze markt in Londen noteren de aandelen al een kwart hoger.

Een dotcommer in maart 2000, een telecombedrijf tijdens de hoogtijdagen van de techno-rage? Geenszins. Het is het Spaanse textielconcern Inditex, dat morgen in Madrid naar de beurs gaat.

Inditex runt de snel expanderende winkelketen Zara, die in de branche wordt beschouwd als de grootste Europese belofte sinds de opkomst van het Zweedse H&M. De beursgang is dertig maal overtekend door institutionele beleggers, en 53 maal door instituten uit het buitenland. Bij een emissiekoers van 14,70 euro – de koers was vanmorgen in de grijze voorhandel bij het Londense Tullet & Tokyo al opgelopen naar tussen 17 en 18,50 euro – haalt Inditex 2,4 miljard euro uit de kapitaalmarkt. Veelzeggend is het gemak waarmee dat morgen belooft te gebeuren. En dat kenmerkt weer de klimaatverandering die op de beurzen al een maand of wat aan de gang is. Na de winterstormen van 2000-2001, toen het uiterst moeilijk was kapitaal op te halen bij beleggers, is de wind op de beurzen weer wat gaan liggen.

Spanjaarden hebben een bewezen gevoel voor timing op de beurzen. Telefónica, Telefónica Mobile en Terra Networks zaten alledrie bovenop de golven van het spectaculaire emissieklimaat van vóór de tech-malaise. Luchtvaartmaatschappij Iberia stak eerder dit jaar als eerste zijn nek uit met een beursgang.

Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan. Hoe zit dat in Nederland? Hier tapte uitzendconcern Vedior vorige week de markt met succes af, door niet de eerder geplande 450 miljoen euro op te halen met een uitgifte van aandelen, maar 660 miljoen. De wachtlijst van échte beursgangers is lang: de beurs (Euronext) zelf, luchthaven Schiphol en KPN's mobiele dochter KPN Mobile zijn de meest in het oog springende kandidaten.

Opvallend is wel dat vrijwel al die grote beursacties nu gepland staan voor de herfst van dit jaar. Het lijkt verstandig om alles over de zomer heen te tillen, maar de bestuurders nemen een risico. Het emissieklimaat op de beurzen is nu aan de beterende hand, maar na de lotgevallen van de beurs sinds het inzakken van de tech-rage getuigt het van moed om een half jaar vooruit te kijken. Misschien is het beter om voortaan goed te kijken hoe, en vooral wannéér, de Spanjaarden hun beurszaken doen.

    • Maarten Schinkel