Sluw Valencia rekent stiekem op revanche

Bayern München wacht morgen al weer een zware test. Dit keer treffen de Duitsers FC Valencia, de Spaanse club die langzaam uit zijn schulden raakt en op weg is een aanval op de grootmachten Real Madrid en Barcelona te doen.

Nog nauwelijks hersteld van het wonder dat Bayern München afgelopen weekeinde de zeventiende Duitse titel bracht, staat de Beierse ploeg morgen voor al weer een krachtproef. In het Giuseppe Meazza-stadion wacht Bayern in de finale van de Champions League de Spaanse subtopper FC Valencia.

Weg van het nog nagalmende feestgedruis in München, meldde Bayern zich al gisteren in het regenachtige Milaan. Coach Ottmar Hitzfeld meende er goed aan te doen zijn selectie al in een vroeg stadium in de finalesfeer te brengen. Want, zo weet de Duitse succestrainer, de Spaanse ploeg – vooral coach Hector Cúper – is uit op een revanche voor de nederlaag die ze vorig jaar in de finale van de Champions League tegen Real Madrid leed. Het krachtvoetbal van zijn voornamelijk uit Duitsers bestaande selectie, dreigt zich te laten overweldigen door het sluwe, technisch vaardige spel van Valencia.

FC Valencia kende een rustiger voorbereiding dan Bayern. Afgelopen vrijdag al liet Cúper in de competitiewedstrijd tegen Athletic de Bilbao een B-elftal opdraven. Hoewel Valencia nog in de race is voor een plaats in de Champions League van volgend jaar, geniet de finale van de huidige editie van het kampioenentoernooi prioriteit bij de Argentijnse coach.

Hoewel Valencia na het verrassende spel van vorig jaar drie van zijn beste spelers verloor (topscorer Claudio Lopez, Gerard en Farinost) lijkt het elftal dit jaar sterker. Niet alleen de komst van de Argentijnse verdediger Ayala en de Noorse spits Carew hebben het elftal stabieler gemaakt, veel spelers hebben zich onder Cúper ontwikkeld tot tactisch en sterke pionnen in het schaakspel dat de strenge Argentijn propageert. Vaak speelt FC Valencia verdedigend, maar zodra het elftal de aanval zoekt staan de manoeuvres garant voor spektakel.

Club de Futbol de Valencia won in 1980 de Europa Cup voor bekerwinnaars én de Super Cup. Bekende namen waren destijds de Argentijn Mario Kempes, de kwelgeest van het Nederlands elftal tijdens de WK-finale van 1978, en de Duitser Rainer Bonhof, finalist op het WK van 1974 met het Duitse elftal tegen Nederland. De bekertriomfen van 21 jaar geleden leidden geen succesperiode in. Integendeel, Valencia degradeerde naar de tweede divisie en bouwde een enorme schuldenlast op.

Sinds enkele jaren behoort Valencia weer tot de top van Spanje. Belangrijke mensen zijn voorzitter Pedro Cortés, trainer Héctor Cúper en de Baskische spelverdeler en aanvoerder Gaizka Mendieta. Sinds 1997 is Cortés voorzitter. Hij is miljonair en eigenaar van het grootste koeriersbedrijf van Spanje, SEUR. Daarnaast beschikt hij over het trainersdiploma A. Nog niet zo lang geleden was hij jeugdtrainer. Een man die weet waarover hij praat als het over voetbal gaat. Tijdens zijn jarenlange verblijf in Duitsland leerde hij de Duitse discipline kennen. Vandaar dat de methode-Cúper (hard, streng en gedisciplineerd – op lachen staat een straf) hem aanspreekt.

Dankzij zijn rijkdom en zijn weloverwogen transferbeleid is Valencia op weg een club met financiële mogelijkheden te worden en dus een serieuze bedreiging voor Real Madrid, Barcelona en Deportivo La Coruña. Hoewel Valencia eind vorig seizoen nog een schuldenlast van 160 miljoen gulden had. Dankzij het bereiken van de finale tegen Real verdiende Valencia 46 miljoen gulden. De verkoop van Lopez aan Lazio, Gerard aan Barcelona en Farinost aan Internazionale leverde nog eens 140 miljoen op. Een televisiecontract dat voorzitter Cortés afgelopen zomer sloot met Audiovisual Sports brengt 40 miljoen gulden op en een nieuw driejarig contract met Nike 35 miljoen.

Cortés is de stabiliserende factor van Valencia. Van de miljoeneninkomsten kocht hij geen dure voetballers, maar liet hij het sfeervolle stadion Mestalla moderniseren, richtte hij een jeugdinternaat op en vergrootte hij het trainingscomplex. Acht velden telt het trainingscomplex nu, met als bijzonderheid een hoofdtrainingsveld met tribunes waarop 10.000 toeschouwers kunnen zitten - uniek in Europa.

Meer dan 15.000 Valencia-fans melden zich vandaag in Milaan. Daar treffen ze op z'n minst evenveel Bayern-fans, aanhangers die nog dronken zijn van al het geluk en al het bier dat ze het afgelopen weekeinde aangereikt kregen. Het Giuseppe Meazza-stadion zal kolken, maar of de spelers van Valencia en Bayern zullen schitteren onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Dick Jol valt te bezien. Want weinig velden liggen er zo slecht bij als de grasmat waarop Inter en AC Milan in hun wedstrijden proberen de bal het werk te laten doen.

    • Guus van Holland