Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor boeren en veehandelaren in Sprang Capelle die nog steeds op de opheffing van de vervoersbeperking van vee wachten. Handelaren in kalveren en kalvermesters weten niet meer waar zij aan toe zijn. Ned.2, 18.20-19.05u.

B & W. Oud-diplomaat Maarten Mourik praat over zijn boek Dubbelgevecht, zijn strijd tegen de fysieke gevolgen van een lichte beroerte en kanker. Ook komt zijn gevecht tegen Jorge Zorreguieta aan de orde. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Boeren in de overdiepse polder bij Waspik komen met het plan hun gebied, in geval van nood, onder water te laten lopen, zodat het westen van het land droge voeten houdt. Voorwaarde is wel dat hun boerderijen verplaatst moeten worden naar het topje van een terp. Ned.1, 20.32-21.03u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Rampen door paniek op massa-evenementen eisen steeds meer slachtoffers. De Hongaarse onderzoeker professor Tamas Vicsek heeft vorig jaar voor paniekgedrag een wiskundig model ontwikkeld dat griezelige overeenkomsten vertoont met de werkelijkheid. Ned.3, 20.30-20.59u.

Het andere gezicht. De rurale socioloog Jan Douwe van der Ploeg gaat op zoek naar de toekomst van de landbouw. Zal de roep om meer biologisch boeren, die tijdens de MKZ-crisis zo vaak werd gehoord, ook werkelijk consequenties krijgen? Ned.1, 21.54-22.19u.

Expeditie naar de oorsprong. Eerste van twee documentaires over een team van Nederlanders die met ervaren expeditieleden de binnenlanden van Papoea in trekken. Zij maken levensgevaarlijke afdalingen en komen in extreme regenval terecht. RTL5, 22.00-23.00u.

Vinger aan de pols. Slot van een tweedelig portret van de 12-jarige Arjen Weert die vanaf zijn geboorte doofblind is. Hij leert communiceren op het Instituut voor Doven in St. Michielsgestel en krijgt kook- en muziekles. Afl.: Doofblind. Ned.1, 22.26-23.01u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. VVD-leider Hans Dijkstal praat over onder andere imams en christelijke politiek. Verder bisschop Muskes over het liberalisme en radiopresentator Sjors Frölich over de toekomst van de radio. Ned.1, 21.03-21.54u.

TV-show. Gesprek met zanger Frans Bauer vanuit zijn woonwagen. Ook komen zijn ouders en zijn vriendin Matiska aan het woord. Ned.2, 21.50-22.50u.

Barend & Van Dorp. Gast is staatssecretaris van Onderwijs Karin Adelmund. Ook een optreden van zanger Marco Roelofs met De Heideroosjes. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Onder andere technisch directeur van NOC*NSF Joop Alberda praat over de `macht' van het comité ten opzichte van de andere sportbonden in Nederland en Youri Mulder blikt terug op het mislopen van de Duitse landstitel voor de club Schalke 04. Ned.2, 22.50-23.45u.

MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.59-21.59u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Samenvatting van de tweede finaledag met de Zuid-Koreaanse Ju-Young Baek en de Chinees Feng Ning. Zij spelen werk van o.a. Beethoven, Brahms en Sibelius. Canvas, 21.55-23.30u.

Guus Meeuwis is de naam! Portret van zanger Guus Meeuwis. Er is onder meer aandacht voor zijn jeugd en het klooster in Lieshout waar hij geboren is. Ook beelden van het lustrumconcert in Ahoy! RTL4, 22.00-22.45u.

KUNST

Bonanza. Portret van de artistieke duizendpoot William Kentridge die begin deze eeuw van Litouwen naar Zuid-Afrika emigreerde. Voor zijn toneeluitvoeringen maakte hij wonderlijke animatiefilmpjes die een steeds prominentere rol gingen spelen. Ned.3, 23.10-23.40u.

Hoe nu verder? Revisited. Vierde compilatie van de nacht van 31 december op 1 januari 2000 waarin ruim 70 filmmakers in drie minuten hun visie op het nieuwe millennium gaven. Ned.3, 23.52-0.15u.

FILM

. Le mystère Picasso (Henri-Georges Clouzot, 1956, Frankrijk). Destijds vernieuwende documentaire portretteert Picasso en volgt minutieus zijn manier van werken. Soms spannend als een thriller. TV5, 18.15-20.00u.

My Boyfriend Is Back (Bob Balaban, 1993, VS). Malle adolescentiekomedie. Dode Andrew Lowery neemt Traci Lind mee uit. RTL5, 20.30-22.00u.

Air Force One (Wolfgang Petersen, 1997, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.45u.

Fire in the Sky (Robert Lieberman, 1993, VS). Bescheiden sciencefictionfilm over houthakker die, naar eigen zeggen, gedurende vijfdaagse afwezigheid de gast is geweest van buitenaardse wezens. Provinciestadje in Arizona raakt in rep en roer. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

. Aliens (James Cameron, 1986, VS). Oorspronkelijkheid en subtiele stijl van Alien (Ridley Scott, 1979) werden in vervolgfilm vervangen door harde actie. Desondanks geslaagd als sciencefiction-griezelfilm vanwege perfect uitgevoerde shockeffecten en Sigourney Weavers rol van onconventionele superheldin. Planeet blijkt overspoeld door familieleden van het haar bekende buitenaardse monster. V8, 22.20-0.35u., met reclame.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Schreeuwerige, op papier interessante thriller speelt in de nabije, vollledig computergestuurde toekomst. Denzel Washington versus een virtuele bad guy (Russell Crowe) wiens karakter werd samengesteld uit die van 200 seriemoordenaars en andere criminelen. BBC1, 23.40-1.25u.

Rio abajo (José Luis Borau, 1984, Spanje/VS). Curieuze Spaans-Amerikaanse coproductie met David Carradine. Behelst de fatale passie van twee mannen voor Mexicaans hoertje. ZDF, 0.50-2.30u., nagesynchr.